Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският

...
Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският
Коментари Харесай

България в очакване на рекордно лято

Хубави плажове, цялостни хотели, забавление на налични цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: дефицитът на личен състав, написа немската организация ДПА.

И тази година българският туризъм печели от несигурността в обичайни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната опасност в тези две страни доста непознати туристи се пренасочват към България и нейните курорти, показва организация ДПА и прибавя, че българското Черноморие притегля гостите най-много с положителното съответствие сред цени и предлаган артикул, както и с хубавите си плажове.

" Българските курорти са сигурни и желани места за отмора ", споделя българската министърка на туризма Николина Ангелкова, представена на уеб страницата на телевизия n-tv. А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов добавя картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят взаимно за понижаване на риска от тероризъм. " Към това спада защита на плажовете и образование на личния състав в хотелите ", споделя полицейският шеф пред организация ДПА.

Всички в сектора - от хотелиерите до продавачите на сладолед - чакат отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, в сравнение с през предходната година, която беше най-хубавата за българския туризъм от 1989 насам. През 2016 България одобри общо 8,2 милиона задгранични туристи, напомня ДПА и прецизира, че към 10 на 100 от непознатите туристи, почивали в България през предходната година, са били германци. Агенцията цитира и прогнозата на Института за разбори и оценки в туризма, съгласно която през 2017 в България ще почиват 11 на 100 повече туристи, в сравнение с през предходната година.

Около 13 % от Брутният вътрешен продукт на България се дължат точно на туризма. Постъпленията за 2016 се пресмятат на над 3,15 милиарда евро, което е с 15% повече по отношение на 2015 година. Да не приказваме, че действителните приходи сигурно са доста по-високи, защото статистиката няма по какъв начин да обхване сивия бранш, показва ДПА.
Най-сериозните съперници на България са двете ѝ южни съседки - Турция и Гърция. По отношение на цените обаче България е без конкуренция: цените на стоките и услугите са с към 50% по-ниски от междинните за Европейски Съюз равнища, регистрира Евростат. По този мотив вестник " Кьолнер Щатанцайгер " показва, че на никое място в Европейски Съюз облеклата не са толкоз евтини, колкото в България. България е най-изгодна и във връзка с алкохола и тютюневите произведения - там те костват с 1/3 по-малко по отношение на междинната им цена в Европейски Съюз, отбелязва изданието, а ДПА написа на собствен ред, че кредото на българския туризъм гласи: " Клиентът е цар ". По-нататък организацията цитира министър Ангелкова с думите, че България има капацитет да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация - поради богатото си културно завещание и положителните си виновност.

Едно огромно " само че "

Стига да не беше един сериозен проблем: дефицитът на работна ръка. Навсякъде из летните курорти са разлепени разгласи за набиране на личен състав. Но поради ниското възнаграждение българските рецепционисти, камериерки, келнери, готвачи и водни спасители избират да си търсят работа в Гърция, Италия или Малта, където печелят доста повече.

България към този момент търси решение на този проблем - посредством набиране на личен състав от страни отвън Европейски Съюз, да вземем за пример от Украйна и Молдова. За тази цел при започване на юни българското държавно управление облекчи режима за назначение на чужденци в туристическия отрасъл, осведоми ДПА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР