Хронология на отношенията България - ЕС: 8 август 1988 г.

...
Хронология на отношенията България - ЕС: 8 август 1988 г.
Коментари Харесай

Започват официални преговори за присъединяване на България към ЕС

Хронология на връзките България - Европейски Съюз:
8 август 1988 година
Установяване на дипломатически връзки сред България и Европейската икономическа общественост.
8 май 1990 година
Подписана е Спогодба за търговия, търговски и стопански връзки сред България и Европейската икономическа общественост. Програма ФАР е открита за България.
1 ноември 1990 година
Влиза в действие Спогодбата за търговия, търговски и стопански връзки. Тя планува последователно елиминиране на количествените ограничавания за българския импорт в Общността и даване на компромиси в областта на търговията със селскостопански артикули.
22 декември 1990 година
Великото национално заседание приема решение, изразяващо желанието на Република България да стане пълновръстен член на Европейската Общност. Сключването на Споразумение за асоцииране с Европейската Общност се преглежда като стадий към тази последна цел.
1 октомври 1991 година
Европейският съвет взима решение за начало на предварителни диалози с България за подписване на Европейско съглашение за асоцииране.
17-20 декември 1991 година
Посещение в България на Делегация на Европейската общественост за предварителни диалози по договарянията за асоцииране.
20 март 1992 година
Министерският съвет на Република България със свое решение основава Междуведомствена комисия по асоцииране на Република България към Европейската общественост и дефинира за началник на Комисията заместител министър-председателя господин Илко Ескенази.
14-15 май 1992 година
Провежда се първи кръг на договарянията за асоцииране сред България и Европейската общественост.
Май - декември 1992 година
Провеждат се седем кръга договаряния и редица съвещания на политическо и експертно ниво преди правенето на Европейското съглашение за асоцииране и Временното съглашение по търговията и обвързваните с нея въпроси.
8 март 1993 година
Европейското съглашение за асоцииране на България към Европейската общественост и Временното съглашение по търговията и обвързваните с нея въпроси са подписани. Европейското съглашение за асоцииране обезпечава рамка за развиване на изчерпателен политически разговор и построяването на зона за свободна търговия, обхващаща търговията сред България и Европейската Общност.
14-15 април 1993 година
Начало на политическия разговор сред България и Европейски Съюз в границите на процеса на асоцииране посредством съвещания на министър-председателя и министър на външните работи на Република България господин Любен Беров с ръководителя на Европейския съвет и министър на външните работи на Дания господин Нилс Хелвег Петерсен, и с Комисаря на Европейските общности по външните връзки господин Ханс ван ден Брук.
15 април 1993 година
Народното събрание ратифицира текстовете на Европейското съглашение за асоцииране и Временното съглашение по търговията и обвързваните с нея въпроси.
21-22 юни 1993 година
Европейският съвет в Копенхаген одобри: " Асоциираните страни от Централна и Източна Европа, които желаят това, ще станат членове на Съюза. Присъединяването ще се реализира, когато дадена страна е способна да поеме отговорностите на участието, като задоволява политическите и икономическите критерии. "
27 октомври 1993 година
Европейският парламент ратифицира Европейското съглашение за асоцииране на България.
Ноември 1993 година
Започва провеждането на постоянни съвещания на работните групи в границите на политическия разговор сред Европейски Съюз и асоциираните страни, на ниво специалисти.
31 декември 1993 година
Временното съглашение по търговията и обвързваните с нея въпроси влиза в действие. Спогодбата за търговия, комерсиално и икономическо съдействие от 1990 година е суспендирана в комерсиалната й част.
Януари 1994 година
Влиза в действие първият Допълнителен протокол към Европейското съглашение, с който Европейски Съюз едностранно дава спомагателни търговски отстъпки на България.
Март 1994 година
Първо съвещание на Смесения комитет България - Европейски Съюз. В неговите рамки са основани подкомитети по доближаване на законодателствата, конкуренцията, селското стопанство, превоза, митническото съдействие. Формирана е контактна група по черните метали.
14 април 1994 година
Правителството на Република България приема декларация, в която се удостоверява желанието на страната да стане пълновръстен член на Европейския съюз.
24 ноември 1994 година
България и останалите асоциирани страни са поканени да се причислят към заявления на Европейски Съюз по външнополитически въпроси и въпросите на сигурността.
Декември 1994 година
Провеждат се два кръга съвещания с Европейската комисия за адаптиране на Европейското съглашение и възстановяване на пазарния достъп по отношение на присъединението на трите страни от ЕАСТ - Австрия, Финландия и Швеция - към Европейски Съюз.
9-10 декември 1994 година
Европейският съвет в Есен приема Стратегия за подготовка на асоциираните страни от Централна и Източна Европа за присъединение към Европейски Съюз.
Януари 1995 година
Влиза в действие вторият Допълнителен протокол към Европейското съглашение за равнене на графика на либерализация на търговията за България с този на Вишеградските страни.
1 февруари 1995 година
Европейското съглашение за асоцииране на Република България влиза в действие.
22 март 1995 година
Министерският съвет приема Постановление № 66, с което се основава специфичен механизъм за работа по европейска интеграция, включващ Правителствен комитет, Координационна комисия и Секретариат по европейска интеграция в Министерски съвет.
29 май 1995 година
Първо съвещание на Съвета за асоцииране България-ЕС. Обсъдени са тактиката на България за консолидиране с Европейски Съюз, районната непоклатимост и свободата на придвижване на българските жители до страните членки на Европейски Съюз и групата Шенген.
25-26 юни 1995 година
Европейският съвет в Кан приема Бялата книга за Единния вътрешен пазар. Очертана е тактиката за подготовка за интеграция на Асоциираните страни от Централна и Източна Европа във Вътрешния пазар на Европейския съюз. Проведена е среща на държавните и държавни ръководители, и на министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз и на асоциираните с Европейски Съюз страни /15 + 11/.
6 - 8 септември 1995 година
Учреден е Съвместен парламентарен комитет сред България и Европейски Съюз в София. Обсъдени са политическото и социално-икономическо състояние в България, търговско-икономическите връзки България-ЕС, съдействието в региона на правораздаването и вътрешните работи, осъществяването на програмата ФАР, политическата обстановка в Южна и Централна Европа.
25 септември 1995 година
Съветът на министрите на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз утвърждава лист на страните (Регламент № 2317/95), чиито жители следва да имат визи при секване външните граници на Съюза. В този лист попада и България.
9 - 10 ноември 1995 година
Първо съвещание на Комитета за асоцииране България-ЕС в София. Направен е обстоен обзор на осъществяването на Европейското съглашение за асоцииране.
Декември 1995 година
Българското държавно управление взема решение да подаде молба за участие в Европейски Съюз.
14 декември 1995 година
Народното събрание гласоподава решение България да подаде публично молба за пълноправно участие в Европейски Съюз.
15 - 16 декември 1995 година
Трета среща на държавните и държавни ръководители по време на Европейският съвет в Мадрид. На Хавиер Солана е връчена молбата на Република България за участие в EС. Европейският съвет разпорежда на Европейската комисия да изготви мнения върху молбите за участие на асоциираните страни.
Април 1996 година
Европейската комисия връчва обстоен въпросник на българското държавно управление за да приготви мнение върху молбата за участие в Европейски Съюз на България.
31 юли 1996 година
Отговорите на въпросника на Европейската комисия са предоставени от българското държавно управление на Делегацията на Европейската комисия в София.
14 декември 1996 година
В рамките на Европейския съвет в Дъблин се организира среща на държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз, Асоциираните страни от Централна и Източна Европа, Кипър и Балтийските републики.
24-25 февруари 1997 година
Трети съвет за асоцииране на България към Европейски Съюз. Направен е взаимен разбор на постигнатите резултати в адаптирането на България към критериите на Европейски Съюз за присъединение. Разгледани са опциите за помощ от страна на Европейски Съюз и нужните дейности на българското държавно управление за основаване на условия за правене на мнение на Европейската комисия за по едно и също време пускане на договарянията за присъединение на България към Съюза.
3 март 1997 година
Европейската комисия насочва покана към България да актуализира подадената по въпросника информация.
17-18 март 1997 година
Официална аудиенция на комисаря Ханс ван ден Брук в София, на която са обрисувани главните ограничения, които би трябвало да бъдат взети от българското държавно управление за подготовката на България за разширението на Европейски Съюз.
25 април 1997 година
Българското държавно управление връчва на Делегацията на Европейска комисия в София осъвременените отговори на въпросника на Европейската комисия за адаптиране на България към европейските критерии.
16 юли 1997 година
Излиза мнението по молбата на България за участие в границите на План 2000. Становището прави оценка Република България като страна-кандидатка, която не е задоволително подготвена да стартира договаряния за присъединение. Европейската комисия приема " Партньорство за присъединение ".
12-13 Декември 1997 година
Европейският съвет в Люксембург взима решение да стартира договаряния за присъединение с Унгария, Полша, Естония, Чехия, Словения и Кипър. Едновременно с това взема решение подготовката за договаряния с България, Латвия, Литва Словакия и Румъния да се форсира посредством изчерпателен обзор на законодателството.
23 март 1998 година
Министерският съвет на Република България приема Национална тактика за подготовка на България за участие в Европейски Съюз.
27 април 1998 година
Започва многостранният изчерпателен обзор на законодателството за България.
Май 1998 година
Българското държавно управление приготвя първата Национална прагорама за приемане достиженията на правото на Европейски Съюз.
4 ноември 1998 година
Европейската комисия разгласява първите постоянни годишни отчети за напредъка на страните кандидатки по пътя за участие за 1998 година
10 март 1999 година
Министерският съвет на Република България приема Постановление № 47, с което основава Съвет по европейска интеграция и тематични работни групи за съгласуваност на процеса на присъединение на България към Европейски Съюз.
Май 1999 година
Подготвя се обновен вид на Националната стратегия за приемане достиженията на правото на Европейски Съюз.
13 октомври 1999 година
Европейската комисия разгласява втори постоянен отчет за напредъка на страните кандидатки за участие.
29 ноември 1999 година
Подписан е меморандум с Европейска комисия по повод периоди за извеждане от употреба на блокове в АЕЦ Козлодуй.
10 декември 1999 година
Европейският съвет в Хелзинки взима решение да открие договаряния с България, Латвия, Литва, Словакия, Румъния и Малта.
Декември 1999 година
Решение на Съвета на министрите на Европейски Съюз за актуализиране на Партньорство за присъединение с България.
20 януари 2000 година
Министерският съвет на Република България приема Постановление № 3, с което дефинира Главен договарящ, главен екип на договарянията и основава работни групи по преговорните глави.
15 февруари 2000 година
Първо съвещание на Междуправителствената Конференция за присъединението на България - публично разкриване на договарянията.
Март 2000 година
В Народното събрание на Република България е основан Съвет по европейска интеграция.
28 март 2000 година
Първо работно съвещание по договарянията на равнище заместници. България показва преговорни позиции по 8 глави.
1 декември 2000 година
Съветът на министрите по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз взима решение за изваждане на България от отрицателния визов лист " Шенген ".
7 - 9 декември 2000 година
Европейска среща на върха в Ница с присъединяване на държавните и държавните ръководители на страните кандидатки. Взети са решения за разширението на Европейски Съюз и произлизащите от него институционални промени на Съюза.
9 октомври 2002 година
Публикувани са Редовните годишни отчети на Европейската комисия, в които се предлага приемането на 10 нови страни членки в Съюза. В отчета за България се споделя, че страната има към този момент " функционираща пазарна стопанска система ". Европейска комисия показва, че поддържа желанието на България да се причисли към Европейски Съюз през 2007.
24 - 25 октомври 2002 година
Европейският съвет в Брюксел взима решение, че Комисията и Съветът ще приготвят " пакет " за България и Румъния, който ще бъде показан за утвърждение на Срещата на върха в Копенхаген през декември 2002. Този " пакет " ще съдържа като най-малко детайлизирана " пътна карта " за присъединението на двете страни, както и увеличена предприсъединителна помощ.
12-13 декември 2002 година
Европейският съвет в Копенхаген поддържа напъните на България и Румъния да реализират поставената цел за участие през 2007 година и приема " пътни карти " за двете страни.
20 юни 2003 година
Европейският съвет в Солун поддържа желанията на България и Румъния да приключат договарянията за присъединение през 2004 година и да се причислят към Съюза през 2007 година
5 ноември 2003 година
Публикуван е Редовният годишен отчет за 2003 година за напредъка на България в процеса на присъединение.
15 юни 2004 година
Предварително завършват договарянията с Европейски Съюз по всички 31 раздели с условия на Общността.
17 декември 2004 година
Европейският съвет в Брюксел удостоверява приключването на договарянията за участие с България и заявява политическа воля за приветстване на страната като пълновръстен член на Съюза от януари 2007 година
13 април2005 година
Европейският парламент дава утвърждение за подписването на Договора за присъединение. Докладът за България е признат с 534 гласа “за”, 88 “против” и 69 “въздържали се”.
25 април 2005 година
Договорът за присъединение на България към Европейски Съюз е подписан в Люксембург.
1 януари 2007 година
България получава статут на пълновръстен член на Европейски Съюз.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Атентатът в Градското <a href=казино " /> Атентатът в Градското казино  Съветският параход Челюскин потъва в Северния ледовит океан Съветският параход Челюскин потъва в Северния ледовит океан  Роден е Стефан Стамболов Роден е Стефан Стамболов  В Иран побеждава Ислямската гражданска война В Иран побеждава Ислямската гражданска война  Подписан е Парижкият кротичък контракт Подписан е Парижкият кротичък контракт Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата (... Григор Димитров се завърна с победа Борисов: Няма Истанбулска спогодба без ко... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Почина датският принц, който по този начин и не с...
Принц Хенрик, роденият като французин брачен партньор на датската кралица Маргрете II, умря, заяви датският двор, представен от БГНЕС. Принц Хе...
Вижте коя кръвна група е най-слаба и най-п... Трима ранени при пукотевица покрай централа... Трябва да си признаем, че отглеждаме келеш... Експлозия провокира незабавна евакуация на т... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кремъл продължава да отхвърля за починали...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма удостоверение за гибелта на съветски военни вследствие на американс...
Над милион българи не работят и не мислят... Ангелкова: Спекулира се с информацията за... Пеевски не върви на работа - хайде и ние! Патриотичен мотив за законова смяна -...  www.expert.bg  Борисов: Въвеждането на е-управление ще е оценка за министрите Борисов: Въвеждането на е-управление ще...  Франция регистрира рекорден експорт на вино и спиртни питиета Франция регистрира рекорден експорт на вино и...  И Българска народна банка се сети да предизвестява за рисковете при търгуване с криптовалута И Българска народна банка се сети да предизвестява за рисков...  Икономиката на Европейски Съюз с най-бърз растеж от 2007 година насам Икономиката на Европейски Съюз с най-бърз растеж от 200...  www.iwoman.bg  Николета се изясни в обич на Ники Михайлов (снимка) Николета се изясни в обич на Ники Михай...  Секси щерка и майка й наподобява като сестри (снимки) Секси щерка и майка й наподобява като сес...  Любовното писмо, което в никакъв случай няма да прочетеш Любовното писмо, което в никакъв случай няма да прочие..  Бъдете деликатни с топ офертите за Св. Валентин Бъдете деликатни с топ офертите за Св....  http://www.sportlive.bg  Ливърпул унижи Порто в Португалия Ливърпул унижи Порто в Португалия  Реал Мадрид обърна и съкруши ПСЖ на Реал Мадрид обърна и съкруши ПСЖ на " Берна...  Обявиха по кое време е идващият мач на Григор в Ротердам Обявиха по кое време е идващият мач на Григор...  Последният нов в Левски разкри задачите пред отбора Последният нов в Левски разкри задачите прочие..
Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Нови Най-четени Най-коментирани Започват публични договаряния за присъединение на България към Европейски Съюз...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР