Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат

...
Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат
Коментари Харесай

Хронично болни у нас чакат месеци за лекарства след поставена диагнозата

Хронично заболели хора в България чакат месеци, с цел да получат медикаменти, откакто им бъде сложена диагнозата. Това заяви програмният шеф на Националната пациентска организация Александър Миланов по време на полемика за достъпа до нови лечения в България, проведена от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Около 200 хиляди са хронично болните българи. Те са минали през слагане на диагноза, отнемащо сред 3 и 5 месеца, през явяване пред лекарска комисия, разхождане до районната здравна каса за протокол, с който да отидат на доктор за издаване на рецепта за нужните им медикаменти.

Това значи неявяване от работа, както и разноски за пътешестване до съответните администрации, изясни Александър Миланов.

От организацията упорстват за въвеждане на електронен протокол, издаван от Здравната каса, и за отпадане на физическото явяване пред лекарска комисия, " тогава, когато се продължава лечението и не е належащо пациентът да се яви за някакъв профилиран обзор или проучвания, което ще понижи и подправения брой хоспитализации ".

От Националната пациентска организация възнамеряват пилотен план през идната година, в който специфичен навигатор ще съпровожда онкоболни хора през всички стъпки от лекуването им.
БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР