Хроничният недостиг на жилища за покупка или отдаване под наем

...
Хроничният недостиг на жилища за покупка или отдаване под наем
Коментари Харесай

Платформа за отдаване под наем на жилища доведе до масов протест

Хроничният дефицит на жилища за покупка или отдаване чартърен през последните години се ускори с помощта на мощното нахлуване на платформи за краткосрочно отдаване чартърен. Другият отрицателен резултат за търсещите дом в огромните европейски градове е, че цените и наемите регистрираха растеж. Именно това е и повода близо 13 000 берлинчани да излязат на митинг в немската столица в неделния ден. Акцията, при която жителите на града разпънаха палатки, мина под мотото „ Съпротива - дружно против насилствените изгонвания и ненормалната обстановка с наемите”.

Белег за това, че казусът се задълбочава с всяка минала година е, че сходни митинги имаше и през 2016-а и 2017-а година, само че в тях участваха едвам по няколкостотин души. Тази година шествието мина от Potsdamer Platz до Kreuzberg.

Общинската администрация подхваща разнообразни ограничения за ограничение отдаването чартърен на жилища на туристи. Но това не е единственият проблем. Друг значим фактор, който въздейства на пазара е, че огромни вложители изкупуват жилища. Мерките очевидно не дават нужните резултати и точно заради това протестиращите желаят управляващите да са още по-строги към рентиерите, като се лимитира процентът на растеж на наемите. Други даже оферират да бъде спряна продажбата на жилища, до момента в който се успокои пазарът.

Това, че има проблем и той се вижда от управляващите, е фактът, че кметът на Берлин – Михаел Мюлер, поддържа акцията. Той обаче призна, че към този момент са изчерпани всички правни благоприятни условия и в този момент е време да се намесят федералните управляващи. Не търсенето, а неналичието на разрешителни за ново строителство е казусът, съгласно някои политици.

Проблемът ще става още по-голям, в случай че се гледа стремглавото повишаване на броя на бездомните в Берлин. През 2015-а те са били 15 000 души. Година по-късно са двойно повече, а за миналата 2017-а се чака да са към 50 000 души.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР