Хроничните рани, като диабетните кожни язви, могат да представляват сериозна

...
Хроничните рани, като диабетните кожни язви, могат да представляват сериозна
Коментари Харесай

Джобен доктор. „Умна превръзка може да спасява животи, предотвратява инфекции

Хроничните рани, като диабетните кожни язви, могат да съставляват сериозна опасност за човешкото здраве, като постоянно водят до инфекции и вероятни ампутации. За да решат този проблем, учените от Калифорнийския софтуерен институт работят върху новаторско решение под формата на „ интелигентна “ превръзка, която може по едно и също време да управлява и лекува сходни рани.

Електронният лейкопласт, създаден под управлението на доцент Wei Gao, се състои от еластичен и биосъвместим полимерен субстрат, вграден със серия от сензорни електроди - електроди с модулирано напрежение - и пласт от претрупан с лекарство хидрогел, пише New Atlas. В допълнение, лентата за глава включва дребна, гъвкава платка, съдържаща разнообразни електронни устройства като батерия, Bluetooth чип и температурен датчик.

Интелигентната превръзка е предопределена за наблюдаване на рани и попречване на инфекции посредством инспекция за пикочна киселина, амоний, глюкоза, лактат, рН и температурни промени. Когато се открият признаци на инфектиране или зараза, превръзката изпраща тревога до близко устройство и задейства освобождението на медикаменти от хидрогела. Освен това превръзката доставя електрически ток с ниско напрежение към леглото на раната, с цел да подтиква растежа на нова тъкан.

Експерименталната технология сподели триумф при предаване на точни данни за рани, ликвидиране на нездравословни бактерии като E. coli и ускорение на процеса на зарастване на хронични рани като диабетни кожни язви, в лабораторни проби при плъхове. В резултат на това в този момент се възнамеряват опити върху хора.

Въпреки че доказателството за концепцията е демонстрирано в дребни скотски модели, доцент Уей Гао изясни, че ще бъдат положени старания за възстановяване на стабилността на устройството и за тестването му върху по-големи хронични рани. Това е значимо, защото параметрите на раната и микросредата могат да варират.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР