Хризантемите са поразителни в различните си цветове и видове, но ...

Хризантемите са поразителни в различните си цветове и видове, но

Да си отгледаме хризантема

Хризантемите са поразителни в другите си цветове и типове, само че градинарите харесват повече малките корейски сортове, защото те се комбинират добре с други растения в цветната леха, а също по този начин понасят добре ниските температури. Помислете за някои от характеристиките на развъждането и грижите за хризантемите.

Как да изберем място за засаждане на хризантема?

Мястото за развъждане на хризантеми би трябвало да бъде на издигнато място, предпазено от вятъра, само че по този начин, че мястото по никакъв метод да не засенчва цветята, защото слънчевата светлина дава мощ на растежа.Почвата би трябвало да е богата на питателни субстанции, добре дренирана и  глинеста. Хризантемата не обича кисела почва.

Как да подготвим почвата и да засадим хризантеми?

През есента нанесете фосфорно-калиеви торове. Глинената почва няма да бъде излишна за възстановяване на внасянето на оборски хумус, торф и компост. Прието е мнението, че най-положителното време за засаждане на хризантеми е май или септември, а в някой случай и октомври.. Засаждането може да се прави в дупки или окопи, защото е удобно за всяко отстояние да се съблюдава отстояние 30-50 см едно от друго, според от " разкоша " на сорта.

Формиране на храстови хризантеми

При оформянето на шубрак с подкастряне ще получите подреден хризантемен шубрак. Първото подкастряне се прави, когато дължината на стъблото е 12-15 см, т.е. смята се, че резниците са се вкоренили добре и са подготвени за образуване. Подрежете горната част на издънките на хризантемите с 2 см.

За да се образуват дребноцветни хризантеми, следващия път подрежете по този начин, че да има 7-8 листа на леторастите. Обикновено се правят 3-4 подрязвания на сезон. За растения с огромни цветя би трябвало да помислите какъв брой издънки ще отглеждате. 

За да предотвратите по-малките съцветия, засадете растенията след 3-4 години.

Грижа за хризантема

Постоянно поливане, само че не и влага-това е главното предписание, когато се грижите за хризантема. По-добре е да поливате с мека вода. Подхранване под корена също е от значение, с цел да не предизвикате изгаряне на листата (първо с азотни торове-за буйна зеленина, а през срока на пъпкуване с фосфорно-калиеви торове-за избухлив разцвет, можете да добавите костно брашно). За торене следното решаване е положително: поставете 2 кофи лопен и 1 кофа с пилешки изпражнения в бъчва и напълнете всичко с вода. След 3 дни торът е подготвен. За разреждане на концентрацията: за 10 литра вода, 1 литър разтвор. Нанесете 1 литър върху влажна почва под всяко растение.

Ако долните листа на хризантемата са станали черни, тогава растенията са поразени от нематода-елементарно изкопайте и изхвърлете растението. Не засаждайте хризантеми върху засегнатата област в протежение на няколко години.

Източник: actualno.com