Христос Воскресе! Православните християни отбелязват Великден, денят на най-голямото чудо

...
Христос Воскресе! Православните християни отбелязват Великден, денят на най-голямото чудо
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

Христос Воскресе! Православните християни означават Великден, денят на най-голямото знамение – възкресението на Божия наследник Исус Христос.

Празник на празниците! Чудо на чудесата! Светлина на светлините! Радост, която изпълва сърцата на християните с неизречен екстаз, тъй като Христос възкръсна! Празнува целият свят, забележим и незабележим!.

Православните църкви пеят: Началникът на живота победи гибелта, тъй като Той е същински Бог и Господ, Изкупител и Спасител. Човешката Му плът, положена в гроба, е съединена с Бог Слово в една ипостас неслитно, непроменяемо, неотлъчно и неразлъчно. Смъртта е безсилна да удържи в своя власт тялото и душата Христови, свързани в ипостасно единение с Извора на живота, Който по Своята Божествена същина е Възкресение и Живот.

След Възкресението Си Спасителят до деня на Своето Възнесение неведнъж се явявал на учениците Си - утвърждавал вярата им " с доста правилни доказателства ", говорел им и за Царството Божие с обещанието, че не след доста дни ще бъдат кръстени с Дух Свети.

Христовото Възкресение открива пътя към персоналното избавление на всеки християнин. Следвайки с непрестанни старания своя витален път, във Христа и посредством Христа повярвалият доближава възкресение и живот безконечен, умира със Христа с убедеността, че и с Него ще живее. Делото на спасението се приема радостно и непринудено като свободно определен героизъм и блян към съвършенство.

Великден е третият ден след разпъването на Христос на кръста и неговата гибел. Тогава Мария Магдалена, дружно с още 2 дами, отишла до гроба, където е положено тялото му, с цел да го почистят и да го намажат с благовонни масла. Когат пристигнали обаче видели, че камъкът пред гробницата е отместен, а тялото на Спасителя го няма. Първоначално те помислили, че е откраднато, само че ангел им се явил и им споделил, че него го няма, заото е възкръснал от мъртвите.

Обичаят за Великден да се боядисват яйца и да се подаряват на близки хора произлиза от тези времена. Мария Магдалена подарила на император Тиберий, когато отишла в Рим, с цел да проповядва Евангелието, с думите " Христос Возкресе! ". Тогава той дал отговор, че това е невероятно, както не е допустимо и яйцето да стане алено. След което то незабавно се оцветило в алено. От този миг християните почнали да украсяват яйца за Великден.

Освен това Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР