Христо Минков, бивш главен еколог на община Пловдив и бивш

...
Христо Минков, бивш главен еколог на община Пловдив и бивш
Коментари Харесай

Какво липсва в новата програма на Пловдив за въздуха

Христо Минков, някогашен основен еколог на община Пловдив и някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив

Община Пловдив разгласи, че работи интензивно за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух. В тази връзка следва осъществяването на план „ Разработване на „ Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив “ и План за деяние към същата за интервала 2018-2023 година “.

Направените разбори и предложените ограничения в новата стратегия са аналогични и на процедура повтарят тези от 2011 година. Защо не се реализират заложените цели? Кои са изпълнените ограничения, какво по-точно е изпълнено, какъв е постигнатият резултат за качеството на въздуха от тях. Това е главният разбор, който актуализацията на една общинска стратегия се чака да съдържа, без значение за каква област се отнася. За какво по-конкретно става въпрос в по този начин наречената „ нова стратегия “?

За природно-географската характерност на града

Авторите на документа очевидно не познават казуса. Тепетата и река Марица се показват като главно определящи климата на Пловдив, лятото се дефинира един път като влажно, а по-късно като горещо с чести засушавания. Не е ясно кои са преобладаващите ветрове, надлежно и разсейването на излъчванията. Използвани са невалидирани и непредставителни метеорологични данни, взети от автоматизирана метеорологична станция на Национален институт по метеорология и хидрология - Пловдив, намираща се на бул. „ Руски “ 139 на 20 метра височина.

За инвентаризацията на промишлеността

Такава напълно липсва. Не са събрани и оценени наложителните входни данни като GPS координати, височина и диаметър на комина, температура и скорост на димните газове, емисии/масов поток на нездравословните субстанции, макар че тези данни са налични в Регионална инспекция за опазване на околната среда. В Програмата е показана карта с разположението на няколко промишлени източника, само че дисперсионно моделиране липсва.

За излъчванията от битовото отопление

Непонятно е по какъв начин в град с близо 350 хиляди души е направено проучване измежду единствено 100 семейства! Използваните данни от преброяването през 2011 на Национален статистически институт са за броя семейства съгласно метода на отопление, само че не и за количествата употребявани горива.

Колко са жилищата в Пловдив - 120 000 или 220 000

Фрапиращо е, че анализите се основават на неверното изказване, че броят на жилищата в община Пловдив е 222 579 съгласно Национален статистически институт от 2016 година, което съставлява в действителност парадокс за повишаване на броя на жилищата през 2016 година с 103 340 жилища спрямо 2011 година. Вероятно неправилно са взети данните за броя на жилищата за област Пловдив, които съгласно Национален статистически институт през 2016 са 226 927. Оттук нататък всички калкулации и разбори са нереални, неточни, недействителни, неправилни.

За излъчванията от превоза

Разглеждани са без задоволително прецизиране единствено персоналните коли и рейсовете на градския превоз. За установяване на броя на персонални коли са употребявани единствено данни от Дирекция „ Местни налози и такси “. Авторите на програмата дори не са си създали труда да вземат справката от КАТ, откъдето може да се откри годината на произвеждане, вместо да се твърди, че 14 527 бр. МПС (14%)  са без открита година на произвеждане?! Не са прегледани излъчванията от междуградските рейсове, такситата, маршрутните таксита, профилирания превоз на комуналните компании,  жп превоза, които са обилни.

Странно е по какъв начин толкова лековерно експертният съвет към общината и Регионална инспекция за опазване на околната среда утвърждават допусканията в направените разбори като сигурни данни. В резултат въпросната стратегия няма добавена стойност, липсва дори наложителното позоваване на предходната стратегия и други стратегически документи на общината.

Колкото до изказванието в Програмата, че от 2016 година работи система за информиране в действително време, такава към момента не работи. Опериращата система на община Пловдив, създадена от Национален институт по метеорология и хидрология, в алено се показват концентрации от 700 микрограма на пространствен метър при норма 50, което е 14 пъти завишаване на безвредната на здравето граница!!!

Предложеният план на стратегия не извършва техническото задание, не дава изчерпателен разбор, моделиране на замърсяването и оценка на сюжетите. Така не удовлетворява потребността от решителни дейности за възстановяване на качеството на въздуха и запазване на здравето на жителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР