Христо Джурколов © Георги Кожухаров Полската публична компания AmRest Holdings

...
Христо Джурколов © Георги Кожухаров Полската публична компания AmRest Holdings
Коментари Харесай

Христо Джурколов: Оборотите ни в заведенията на Burger King и KFC паднаха над два пъти

Христо Джурколов

© Георги Кожухаров Полската обществена компания AmRest Holdings SE е най-големият самостоятелен ресторантьор в Централна и Източна Европа. Тя държи франчайз права върху марките KFC, Pizza Hut, Burger King и Starbucks и други В България заведенията на компанията са 24 - 14 кафенета Starbucks, осем ресторанта KFC и два Burger King. AmRest оперира в страната посредством две сдружения - " АмРест " ЕООД (за KFC и Burger King) и " АмРест кофи " ЕООД (за Starbucks).

" Капитал " попита Христо Джурколов - управител за България на " АмРест " за марките Burger King и KFC, за обстановката на пазара в този момент, по време на изключителното състояние.
КАПИ i АмРест ЕООД Собствен капитал 5,5 Печалба 0,2 Активи 8,9 Пасиви 3,4 Брой заети 151 Приходи 9,4 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Как се отразява изключителното състояние на бизнеса на компанията?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Извънредното състояние не се отразява добре. От осем заведения KFC и две Burger King работят пет, като три са в шопинг молове и вършат единствено доставки до дома. Оборотите ни паднаха повече от два пъти. В същото време доставките до домовете се удвоиха, а поръчките KFC Drive са четири пъти повече спрямо времето преди изключителното състояние. Но всичко това не може да компенсира размерите, които постигахме при естествена работа на всички наши заведения KFC и Burger King.

Каква стъпка предприехте за чиновниците в компанията по време на изключителното състояние?

- Повече от 60% от чиновниците са възпитаници и студенти и те са в неплатен отпуск по лично предпочитание, тъй като не се усещат удобно да работят в по този начин създалата се обстановка. Всеки, който е желал да работи, е имал тази опция.

Плащате ли наеми за затворените заведения?

- Засега срещаме поддръжка от наемодателите, само че не знаем какво ще се случи след анулацията на изключителното състояние. Надяваме се да не ни желаят заплащане на наеми със задна дата.

Ще се възползвате ли от мярката на държавното управление 60:40?

- Да, ние сме измежду утвърдените за март компании и чакаме да получим средства от страната. Ще подадем заявки за поддръжка и за април и май и ще чакаме решението.

Правителството позволи да бъдат отворени заведения навън и терасите им. Ще се възползвате ли от тази опция?

- Да, само че тя не взема решение проблемите ни, тъй като множеството ни заведения са в молове, а към този момент държавното управление не оповестява какъв е проектът му за ориста на моловете.

Как изключителното състояние въздейства на капиталовите ви проекти? Бяхте съобщили, че планирате разкриване на най-малко още два обекта Burger King и на нов ресторант KFC през 2020 година

- Засега сме на изчакване, всички проекти са замразени, тъй като не знаем дълбока ли ще е рецесията за нас като промишленост. Не дръзвам да възнамерявам, тъй като един ще е сюжетът, в случай че се върнем на старите равнища на продажби, и различен - в случай че има смяна в потребителските настройки. Имаме доста амбициозни проекти, свързани с високите технологии, посредством които да подобрим цялостното преживяване на клиентите ни.

Имате ли обща тактика с другия собственик на франчайз права за KFC заведенията - компания " Самекс "?

- Вървим ръка за ръка с тях - да вземем за пример във връзка с приложението за онлайн поръчки. Основният плюс от опцията представянето на една марка да се " дели " сред две сдружения е съществуването на другите екипи и подходи за насърчаване на марката, както и на повече положителни хрумвания и опит.

Според Сдружението на заведенията в България 70% от заведенията са подготвени да не отворят в символ на митинг, до момента в който държавното управление не понижи ставката за Данък добавена стойност за ресторантьорите. Какъв е вашият коментар?

- Ние представляваме международни разпознаваеми марки и не можем да си позволим лукса да останем затворени, в случай че имаме опция да отворим. Темата за настояванията на ресторантьорите е въпрос на друга полемика. Не би трябвало да наказваме нашите посетители поради допустима полемика с държавното управление.

Какви са прогнозите ви за развиване, кой е най-лошият сюжет за вашия бизнес?

- Целта ни е да бъдем оптимално покрай нашите посетители при съблюдаване на всички условия за сигурност. Най-лошият сюжет за нас е, в случай че има смяна в потребителските привички и хората стартират да странят от огромните шопинг центрове. Тогава може да се наложи да излезем от мол и затварянето на заведение ще е най-лошият сюжет.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР