Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил

...
Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил
Коментари Харесай

Свето Благовещение

Християните честват през днешния ден Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария, че ще роди Божия наследник.

Ето по какъв начин е разказано събитието в Евангелието от Лука: А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девственица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от вкъщи Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, плодородна! Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя привет. И рече й Ангелът: не пердах се, Мариам, тъй като ти откри берекет у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде популярен и ще се назова Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще цари над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край ( гл. 1, стих 26 - 33).

В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от огромните празници по време на Великия пост, за който църквата позволява да се яде риба.

Идването на пролетта

В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в множеството спазвани ритуали в този ден.

Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те оповестяват богатствата новина за възраждането на природата. Зимата си отива и настава пролетта. По този мотив хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко неприятно ще изгори, в очакване на положителни новини.

Във фолклора празникът е прочут като Благовец, а постоянно е именуван " половин Великден " и е свързван с голям брой поверия: хората стартират нови инициативи, с цел да им върви през годината; девойки месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и родственици, с цел да е сладостен хлябът през годината; прескача се огън за здраве и подвижност и да не хапят змиите.

Вярва се, че в случай че вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. Поверието изисква да не се спи до късно, с цел да не изпусне човек шанса си, а който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е благополучен. Широко публикувано е поверието, че в случай че на този празник чуе кукувица да кука, човек би трябвало да има пара в джоба, с цел да е богат и цветущ през цялата година.

Много родители избират празника, с цел да пробият ушите на дребните си момиченца, защото се има вяра, че няма да ги боли.

Смята се, че на Благовец би трябвало за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, с цел да потече в тялото на индивида нова кръв.

Имен ден честват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР