Християните почитат днес Успение на Света Богородица, покровителка на майчинството

...
Християните почитат днес Успение на Света Богородица, покровителка на майчинството
Коментари Харесай

Голяма Богородица е, Мария черпи с диня и грозде за името си |

Християните почитат през днешния ден Успение на Света Богородица, настойничка на майчинството и дамите и пазителка на фамилното огнище. Имен ден честват Мария, Мариана, Марио и техните производни.

Народът ни назовава празникът Голяма Богородица. На този ден се вършат родови срещи с курбани за здраве и изобилие. На трапезата се поставят обредна питка, царевица, жито и безусловно - любеница и грозде.

Според поверията на този ден не трябва да се допира нищо алено, с цел да не останат бездетни младите булки. Вярва се, че Богородица оказва помощ на дамите да се снабдят с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага и ги слагат под иконата на светицата.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си. Нейната гибел била лека и блажена, като заспиване, по тази причина се назовава " успение ".

Счита се, че празникът " Успение на Пресветата Богородица " е открит от Апостолите. Разказите за чудесното въодушевление в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век. Денят на празнуване на успение е открит от император Маврикий (592-602).

Най-старото място, обвързвано с култа към Св. Богородица, е храмът " Успение Богородично " в Йерусалим. Той е повдигнат през IV век върху мястото, където съгласно преданието е било положено тялото на Божията майка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР