Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и спасиха църковния

...
Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и спасиха църковния
Коментари Харесай

Християни и мюсюлмани заедно спасиха църквата в Якоруда

Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и избавиха църковния храм, откакто гръмотевица блъснала покрива на църквата и го разрушила изцяло, заяви.

През август предходната година, след мощна гръмотевична стихия, гръмотевица удря джамията и църквата в Якоруда. На мюсюлманския храм вреди не са нанесени поради наличния гръмоотвод на покрива. На църквата обаче подобен липсвал и мълнията поразила покрива и цялата електрическа апаратура.

" Като стана това нещо, започнаха огромни течове, тъй като се беше отпрало огромно парче и влизаше вода и влага и всичко беше тръгнало надолу и нещата не вървяха на добре, имайки поради, че църквата към този момент е над 100 годишна ", сподели отец Данаил.

Средства за ремонт не могли да обезпечат нито от локалната община, нито от Неврокопската митрополия. Затова хората в Якоруда се заели сами да събират пари.

" Така с Божията помощ и благодарение на хората, събрахме 12 хиляди лв., които бяха много малко. Но малко, по малко хората започнаха да звънят от Якоруда, от чужбина и стигнахме до 18 хиляди лв. ", сподели отец Данаил.

Хората в сгушеното сред Рила и Родопите градче, които се славят с етническата си приемливост, с изключение на парични средства, дарили строителни материали и труд, с цел да може църквата да бъде укрепена по-бързо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР