Християндемократите и социалдемократите ще останат най-големите парламентарни групи в Европейския

...
Християндемократите и социалдемократите ще останат най-големите парламентарни групи в Европейския
Коментари Харесай

ЕНП и С&Д губят мнозинството си в Европарламента


Християндемократите и социалдемократите ще останат най-големите парламентарни групи в Европейския парламент, само че няма да могат да образуват дружно болшинство.

Най-големите парламентарни групи – Европейската национална партия /ЕНП/ и Прогресивният алианс на социалистите и демократите – към този момент няма да могат дружно да сформират болшинство, демонстрират данните от екзит половоте от европейските избори, съобщи БГНЕС.

ЕНП може да получи 173 мандата в новия парламент, което е с 44 места по-малко, в сравнение с предходните избори през 2014 година Социалдемократите претендират за 148 места, което е с 38 по-малко.

Парламентарната група Алианс на либералите и демократите, ще усили броя на своите мандати с 11 до 79 депутати. А в случай че към тях се прибавят и депутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон „ Република, напред “, то либералите могат да разчитат на 102 места. ПГ на „ Зелените “ – Европейски свободен алианс също уголемява наличието си с 16 депутати до 68 мандата.

След тях са Европейските консерватори и реформатори – 62 мандата или с 14 по-малко. Европа на нациите и свободата, в която влиза Марин Льо Пен, също усилва броя на депутатите си с 22 до 59. Извън парламентарните партии също усилват броя си с 59 места. „ Европа за независимост и директна народна власт “ с присъединяване на „ Алтернатива за Германия “ ще разполага с 57 места или с 16 повече.

Очаква се някои от парламентарните групи да се преструктурират. Това може да засегне дясно популистките и дясно консервативните ПГ.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР