Хранителните отпадъци сa най-безобидната част от всички боклуци, които изхвърляме

...
Хранителните отпадъци сa най-безобидната част от всички боклуци, които изхвърляме
Коментари Харесай

Как да вземем най-доброто от плодовете и зеленчуците

Хранителните боклуци сa най-безобидната част от всички отпадъци, които изхвърляме всекидневно. Но замисляме ли се какво тъкмо отпращаме към кофата и дали не би могло да бъдe оползотворено?

Когато приказваме за плодове и зеленчуци, постоянно незаслужено отсъждаме кое от тях е потребно - кое неефикасно. Ето няколко образеца за на пръв взор ненужни боклуци , които обаче могат да ни влязат в приложимост. И освен това - те са и потребни.

Лукът

Със сигурност белим главите лук преди да ги прибавим към ястия и салати. Но това се оказва неправилно деяние. В люспите, които отстраняваме и хвърляме, се съдържат кверцетин.

Това не изключително известно хранително вещество, което обаче ни защищава от инсулти, инфаркти и образуването на тромби. Освен това, редуцира артериалната плака и работи удобно на цялата сърдечно-съдова система. В аления лук се съдържа повече кверцетин, в сравнение с в жълтия.
 Снимка 402055

Морковите

Ако сме си ги купили на връзка, значи зелената част на кореноплодните е към момента на тях. Но ние ще побързаме да я премахнем и изхвърлим, нали?!

Зеленината на морковите е изцяло безвредна за консумация и може да се добави към ястия, в които слагаме самите моркови.

Цвеклото

Листата на този кореноплоден зарзават също изхвърляме неразумно. А в тях се съдържат витамини А, С и К, както и фитонутриент, който е потребен за зрението . Затова можем умерено да прибавяме по малко от листата на цвеклото към зелените ни салати.
 Снимка 402063

Магданозът

Ако използваме единствено листата за подправяне на ястия, сигурно не сме сами. Но в дръжките на магданоза се съдържат доста повече потребни субстанции. Те усъвършенстват здравето на кожата и очите и имат противораков резултат.

Целината

Да, и тя има листа, които доста наподобяват тези на магданоза. За разлика от тях обаче, рядко влизат в приложимост. Листата на целината са богати на магнезий, калций и витамин С, по тази причина са идеалното допълнение към салати и зеленчукови ястия.

Броколите

Използваме главите, само че не и стеблата им. Те може да наподобяват твърди и безполезни, само че в действителност не са. В тази част на броколите се съдържа веществото сулфорафан , което е антиоксидант и защищава от рак на дебелото черво.

Стеблата могат да се обелят, след което да се нарежат или настържат и да влязат в състава на някоя салата, а за какво не и да ги приготвим дружно с " розичките " на зеленчука на пара.
 Снимка 402067

Цитрусите

Тях най-често консумираме под формата на фреш. А непотребните обелки захвърляме в кофата. Заедно с тях изпращаме на боклука и огромно количество фибри, витамин С, както и доста други значими витамини и минерали, като рибофлавин, тиамин, ниацин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В5, витамин А, калций, желязо, калий, цинк и магнезий.

Най-лесният вид да си набавим всичко това е като настъргваме корите на лимоните, портокалите и грейпфрутите върху всичко, с което считаме, че ще си паснат.

Кивито

Разбира се, че го белим, преди да го ядем. Разбира се, че изхвърляме обелките. А знаем ли, че те също стават за ястие и сходно на кората на цитрусите съдържат не по-малко количество витамини от сърцевината на самия плод.

Обелката на кивото обаче е малко мъхеста и сигурно не е по усета на всеки. Но няма да сбъркаме, в случай че прибавим необелено киви към плодовото си смути. Така няма да усещаме странния усет, само че няма и да губим потребните субстанции.
 Снимка 402075

Ананасът

Тук битката да го обелим може да е сериозна. А щом реализираме триумф, захвърляме твърдата обелка в кошчето. В нея обаче се съдържа огромно количество бромелаин - ензим, който усъвършенства храносмилането, има противовъзпалително деяние и облекчава болката в мускулите и ставите.

За да можем да оползотворим оптимално ананаса, нарязваме обелката на дребни части , които можем да прибавим към плодова салата, шейкове, смутита или ястия с морски блага да вземем за пример, написа Reader`s Digest.
 Снимка 402068

Бананите

Обелките им могат да се употребяват освен за някой лицемерен номер, в който някой стъпва на тях и се пребива. Всъщност, в кората на банана се съдържа огромно количество триптофан - значима аминокиселина, която управлява равнищата на хормона на щастието серотонин.
 Защо да не изхвърляме обелките от банани
Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

За да бъдем по-здрави и щастливи, можем да сварим обелките от банани, с цел да омекнат. След това ги прибавяме към шейкове и смутита или ги хапваме непосредствено с малко мед да вземем за пример.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР