Хранителната среда, върху която възникна мракобесната идеология на джихадизма, все

...
Хранителната среда, върху която възникна мракобесната идеология на джихадизма, все
Коментари Харесай

Това не е краят на главорезите

Хранителната среда, върху която породи мракобесната идеология на джихадизма, към момента съществува. Т.нар. " Ислямска страна " е способна на гъвкави реакции, в които разчита на така наречен " самотни вълци ", написа Матиас декор Хайн за " Дойче веле ".

С рухването на Мосул така наречен " Ислямска страна " (ИД) загуби най-големия си град и най-важния център на властта сив Ирак. Сирийският град Ракка, който " Ислямска страна " беше оповестила за своя столица, също се намира под засилен напън от страна на антиислямистката коалиция. Означава ли това, че крайните ислямисти са дефинитивно победени?

Едва ли. Защото главните проблеми на иракската страна остават нерешени, а точно тези проблеми бяха хранителната среда, върху която поникна джихадизмът на " Ислямска страна ". Преди всичко става въпрос за маргинализирането на сунитското малцинство след американската военна интервенция през 2003, което още преди появяването на " Ислямска страна " беше довело до кървави протести.

Градовете на сунитите в този момент са в отломки. Не единствено Мосул, а и Фалуджа, Рамади и Тикрит. Експертът за Близкия изток Джошуа Лендис от Университета в Оклахома счита, че в този момент всичко зависи от това дали религиозните и етнически общности в района ще съумеят да преодолеят гнева и старите обиди и вместо това да развият блян към национално единение. " Много ще зависи от великодушието на спечелилите – от тяхната дарба да протегнат ръка за помиряване ", акцентира специалистът.

Екзекуциите и малтретирането на бойци на " Ислямска страна " и членове на техните фамилии в Мосул, документирани от " Амнести интернешънъл " и " Хюмън райтс уоч ", свидетелстват по-скоро за възмездие, в сравнение с за помиряване – а това е рисково, тъй като още веднъж налива масло в огъня на ислямистите и тяхната агитация.

Слабостта на страната е силата на джихадистите

Освен това " Ислямска страна ", както и други джихадистки групировки ще продължат да печелят от гражданската война в Сирия и от слабостта на иракската страна. Наред с неналичието на интеграция на сунитите в иракската политика, има и други фактори, подхранващи екстремизма, счита специалистът за Ирак Йезид Саиг от Бейрут. Той показва следните: нефункциониращ държавен уред, солидна корупция, неявяване на най-основни услуги за огромна част от иракското население, незадоволително вложение и ниска продуктивност на труда във всички браншове, които не са обвързани с нефтодобива ".

Германският специалист за битка с тероризма Гидо Щайнберг от берлинската фондация " Наука и политика " показва, че " идеологията на " Ислямска страна " ще продължи да оказва влияние ". Той се отнася сериозно към последните начинания за битка против източниците за финансиране на тероризма. " Изобщо не се колебая, че " Ислямска страна " ще продължи да извлича финансови изгоди от спора в Ирак ", акцентира специалистът.

Фотогалерия: 12 знакови фрагмента от борбата за Мосул >

Холандският специалист за битка против тероризма Томас Оливие акцентира, че макар загубата на Мосул и предстоящата загуба на Ракка така наречен " Ислямска страна " продължава да управлява територии както в Ирак, по този начин и в Сирия. Освен това е съумяла да утвърди свои клонове в Северна, Западна и Източна Африка, в Южна Азия и Югоизточна Азия.

Особена угриженост буди, съгласно специалиста, способността на " Ислямска страна " за " гъвкави реакции ". Макар и да търпи провали, тя съумява да провежда бойни оперативни акции в Западна Европа. Според Оливие, тя е минала към тактиката на " децентрализиран джихад " и насочва вниманието си към акции, осъществявани от хора, необвързани в джихадистката мрежа - така наречен " вълци-единаци ". Затова на полицейските органи в света ще става все по-трудно да осуетяват отзивчивите връзки на ислямистите.

Все отново, имиджът на " марката " " Ислямска страна " е съществено оскърбен от провалянето в Мосул и загубата на обширни елементи от територията на Ирак. Когато няма територия, на която да господства така наречен " халифат " на ислямистите, ще е доста по-трудно и да се притеглят джихадисти от чужбина. Но с мракобесната си идеология, " Ислямска страна " ще продължи да се пробва да притегля локални бойци. Техният брой ще нараства толкоз повече, колкото се утежнява животът на хората в Ирак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР