Храмовете са по-пълни от преди, даже бих казала много по-пълни

...
Храмовете са по-пълни от преди, даже бих казала много по-пълни
Коментари Харесай

Духовници: Причината за грабежите в храмовете е бездуховността

Храмовете са по-пълни от преди, дори бих споделила доста по-пълни от доста други надалеч по-развити западни страни, само че фактът, че към момента има такива брутални набези демонстрира, че има кръгове в нашето общество, които са потушили в себе си всеки нюх за свещено. За мен това е най-големия проблем

Това сподели за предаването „ Хоризонт до обед “ богословът доктор Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел на Светия Синод във връзка опита за грабеж в Роженския манастир. В последното десетилетие БПЦ поставя старания за ремонта и защитата на храмовете, само че не  желае да ги трансформира в замъци, а да обезпечава достъп до всеки, разяснява тя.

Голяма част от столичните храмове също са застрашени от кражби, а свещенослужителите описват, че сходни произшествия се случват постоянно, откри инспекция на „ Хоризонт “. Крадците протягат ръка нормално на събраните пари в дарителските каси, както и на скъпи светини като чудотворни икони и светото евангелие. Столичният храм „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ в квартал Връбница е бил разрушен преди три месеца. Председателят на храма отец Методий Корчев  сподели, че похитителите влезнали през прозореца на църковния магазин, откъдето отмъкнали парите  в дарителските каси - над 3 000 лева Една от касите е била за събиране на средства за онкоболна, а причинителите не са открити. „ Няма храм, който да не е потърпевш “ споделя отец Методий, който е бил духовник и в столичния храм „ Св. св Кирил и Методий “, ситуиран наоколо до Женския пазар, където сходни произшествия се случват постоянно. Свещеникът е уверен, че превантивните ограничения като камери за видеонаблюдение не стопират похитителите. " Проблемът е обвързван с бездуховността на обществото ".

Отец Методий Корчев  и Десислава Панайотова са единомислещи, че въвеждането на вероучението в учебно заведение е ключът към положителното бъдеще на страната.

„ Въпросът е, че този боязън, който ние виждаме в ръководещите да решат този въпрос, сковава всички положителни сили в българското общество. Днешните министри и утрешните министри са вчерашни или днешни деца. Ако те порастват единствено с технологиите, единствено с информация, интелектуално развиване и даже претоварване с непотребна информация и познания, само че им се губи сърцевината и смисъла на това за какво съществуват, те няма да израстат хармонични, спокойни, миролюбиви, толерантни, градивни “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР