Храмът Свети Архангел Михаил“ в село Пиперково отбеляза 150-та годишнина

...
Храмът Свети Архангел Михаил“ в село Пиперково отбеляза 150-та годишнина
Коментари Харесай

Църквата в Пиперково отбеляза 150-та си годишнина

Храмът „ Свети Архангел Михаил “ в село Пиперково означи 150-та годишнина от основаването си. Датата на освещаването на църквата е издълбана върху един от главните камъни на една от стените. По покана на локалния духовник отец Евгени празничната Света литургия беше отслужена от отец Ростислав – наместник на Свищовската епархия в съслужение с още петима духовници. Много поданици на селото участваха на службата. Те възпламениха по свещичка като се помолиха за здраве и благодат. Всички бяха поръсени със светена вода и получиха по късче от обредния самун.

Църквата в Пиперково е строена в продължение на няколко години В градежа на Божия дом, който завършва през 1873 година се включва съвсем цялото локално население. Неоценима помощ оказват и майстори-каменоделци, пристигнали в селото след привършване на строителството на моста над река Янтра край Бяла. Повечето от тях са били възпитаници на фамозния занаятчия Колю Фичето. Преди век и половина локалните хора осъзнали истината, че знанието и вярата вървят дружно ръка за ръка. Градежът на църквата почнал в двора, където се е намирало бившето килийно учебно заведение. За да се отлее камбаната, хората от селото непринудено събират всички предмети от мед и ги претопяват. С направените дарения камбаната е отлята през 1894 година, която и до момента оповестява радостни и тъжни моменти от живота. От основаването си до ден сегашен църквата в Пиперково носи името на един от най-близките ангели до Бога – Михаил, този, който е страж на душите на хората. Местни благодетели подариха жертвено животно за подготвяне на курбан. Храната беше осветена и раздадена на събралите се миряни

За да отбележат годишнината пристигнаха и кметът на община Ценово доктор Петър Петров и ръководителят на Общинския съвет Георги Георгиев. Те подариха на църквата икона с лика на Архангел Михаил. „ За никого не е загадка, че православната ни черква се явява като един от стожерите за запазване на българщината освен през вековете на непознато иго, само че и при многочислените опити за верска асимилация. В продължение на век и половина църквата в Пиперково продължава да внушава почитание към вярата, да бъде като овчар на огромното християнско семейство и да претърпява превратностите на времето “, се споделя в приветствения адрес на доктор Петров до църковното настоятелство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР