Храм-паметникът Свети Иван Рилски в Кресна посрещна храмовия си празник

...
Храм-паметникът Свети Иван Рилски в Кресна посрещна храмовия си празник
Коментари Харесай

Откриха възобновената костница в храм-паметника Св. Иван Рилски в Кресна

Храм-паметникът " Свети Иван Рилски " в Кресна посрещна храмовия си празник с актуализирана костница. В нея се пазят костите на над 500 военни, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война. Парите за ремонта са отпуснати от Министерството на защитата.

Кресна

Заупокойна молитва за починалите български воини, чиито тленни остатъци се пазят в костницата, отслужиха неврокопският митрополит Серафим и локални свещеници. Преди ремонта помещението, което се намира на приземния етаж, било в неприятно положение. Дървените шкафове, съхраняващи костите, били изгнили, а по стените на доста места имало плесен.
отец Георги Танчев: Успяхме въпреки всичко да обновим тази костница, като всичко главно се промени - с нова електрическа апаратура, видяхте новия таван, големи шкафове, в които могат да се видят отвред костите.
В храма се пазят пожълтели страници с имената на починалите, чиито кости са положени тук. Отец Танчев описа, че идват хора от разнообразни краища на страната, с цел да търсят в листата свои близки. Преди години Димитрина Стоева от симитлийското село Брежани разкрила в пожълтелите страници името на своя прапрадядо Христо Груйчев. Ранен в стълкновение, той бил настанен в локалния санитарен пункт, където умрял. Оттогава всяка година тя и нейни близки посещават костницата.
Димитрина Стоева: Не беше тъжно, само че доста неприятно за влизане: мрачно, миришеше на плесен, нямаше осветяване, беше непоносимо. Сега е добре.
В скоро време от двете страни на храма ще бъдат сложени и гранитни плочи в памет на починалите. Преди години имало такива плочи, на които с букви от месинг били изписани имената им. Вандали обаче откраднали буквите.

Храмът костница е построен в интервала 1939-1941 година със средства от тогавашното военно министерство и с дарения на локални хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР