Храм на техното, Най-известният клуб в света, Институция в нощния

...
Храм на техното, Най-известният клуб в света, Институция в нощния
Коментари Харесай

Слухове "затвориха" най-известния клуб в света

" Храм на техното ", " Най-известният клуб в света ", " Институция в нощния живот ". Това са единствено част от определенията за именития берлински клуб " Бергхайн ". Разположен в гигантска топлоцентрала в някогашния Източен Берлин, ъндърграунд клубът е една от най-големите атракции в немската столица и притегля десетки хиляди гости всяка година. Но преди няколко седмици голям брой международни медии разгласиха информация, че до края на годината " Бергхайн " евентуално ще спре да работи. През ноември предходната година клубът закри лейбъла си Ostgut Ton, а на 6 октомври тази година заяви, че затваря и букинг организацията си, която дава отговор за диджеите, които пускат музика в него. За мнозина това бяха сигурни знаци за кончината на " Бергхайн ", с която би завършила цяла ера в историята на техно музиката.

Според немското музикално списание Faze, което цитира неизвестен вътрешен източник, " Бергхайн " ще затвори дефинитивно порти в края на тази година . Източникът на Faze също по този начин твърди, че един от създателите на клуба към този момент е обезщетен финансово от съдружниците си и се е отдръпнал от Берлин в местността Бранденбург. Според Faze останалите съдружници не желаят да се занимават с клуба и имат " други проекти за живота ".
Слуховете за закриването на " Бергхайн " бяха подхранвани и от обстоятелството, че тази година клубът за първи път изпадна от класацията на десетте най-хубави клуба в света на английското списание за електронна музика DJ Mag.
Както се оказва обаче, слуховете за кончината на Бергхайн са мощно пресилени. Клубът освен няма да затвори порти, само че за разлика от доста други увеселителни заведения в немската столица е на облага, на инат на пандемията. Според немскоезичната версия на Business Insider през 2019 година " Бергхайн " е имал малко над 1 милион евро облага, през 2020 година, макар пандемията, тя е повишена на 2.7 млн. евро, само че през 2021 година е изгубил към 86 000 евро.
" Бергхайн " стартира съществуването си като клуб, наименуван Ostgut, който се обитава в бивше железопътно хранилище в Източен Берлин Фотограф: Nicor Реклама
Историята на " Бергхайн " стартира през 1998 година с паметния клуб Ostgut, който се обитава в бивше железопътно хранилище близо до берлинската гара Остбанхоф. През 2003 година депото е разрушено и на негово място е издигната зала за хокей и Ostgut се реалокира на стотина метра настрана, в някогашната топлоцентрала, в която през днешния ден се обитава " Бергхайн ". Сградата в сталинистки жанр е издигната през 1953 година като част от проекта за възобновяване на Източен Берлин след края на Втората международна война. През 80-те години тя престава да действа и бизнесмените Михаел Тойфеле и Норберт Торман я наемат от берлинската енергийна компания Vattenfall. През 2004 година Ostgut е прекръстен на " Бергхайн " - композиция от имената на кварталите Кройцберг и Фридрихсхайн , на границата на които е ситуиран клубът.
" Бергхайн " е прочут с денонощните си празненства и дългите опашки от всевъзможни хора, облечени най-вече в черно Фотограф: Ива Рудникова
През годините известността на " Бергхайн " пораства и през днешния ден той има 250 чиновници и няколко дузини диджеи резиденти. Причините за международната популярност на клуба са доста, само че може би най-важната от тях е неговата ексклузивност. Клубът влезе в международните вести през април тази година, когато Илън Мъск се оплака в Туитър, че не е бил пуснат в него. Това не е изненада - с изключение на с дългите си опашки, чакането на които може да продължи до седем часа, " Бергхайн " е прочут и със строгия си пропускателен режим . Интернет е цялостен със препоръки, които " подсигуряват " влизането в клуба, които варират от носенето на черни облекла, през избягването на огромни компании до това човек да наподобява отегчен. Преди време даже беше пусната апликация, която в действително време демонстрира какъв брой дълга е опашката пред клуба. Както се оказва, нищо от това не може да подсигурява влизането в него.

" Субективно е, изяснява пред сп. GQ Свен Маркард, който със застрашително татуираното си лице, е най-известният фейсконтрол в " Бергхайн ". Само някои от моите хора имат право да избират гостите на вратата. Те би трябвало да схванат какво е " Бергхайн " и аз се пробвам да им го обясня. Отвъд това няма открити правила. "
Свен Маркард, именитият фейсконтрол на " Бергхайн ", на Панаира на книгата в Лайпциг през 2015 година Фотограф: Lesekreis
60-годишният Маркард, който е част от гей и пънк сцената на Източен Берлин през 80-те години, с изключение на като фейсконтрол на " Бергхайн " е прочут и като надарен фотограф с голям брой изложения по целия свят. През 2014 година на немски излезе биографията му, озаглавена " Нощта е живот ".
Реклама
" Нямам нищо срещу странния юрист с двуредно сако и жена му, облечена в Gucci и Prada, написа в " Нощта е живот " Маркард. Пускаме също по този начин хора с маски и шотландски поли или русокоски вид Памела Андерсън, облечени в общоприети дизайнерски облекла, които чакат паралелно до брадати мъжаги, които лижат пот от мишницата на съседа си. Това e " Бергхайн " за мен. "

" Бергхайн " и различен път е бил заплашен от затваряне. През 2012 година GEMA, най-голямата немска организация, занимаваща се със събиране на приходите от авторски права, беше упрекната в опит да унищожи клубната сцена в Германия с налагането на спомагателна такса от 50% за всяко събитие над пет часа. " Бергхайн " и Watergate, различен именит берлински клуб, ситуиран на брега на река Шпрее, щяха да пострадат доста, заприказва се даже за закриването им, само че предлагането на GEMA беше отхвърлено.
Изоставената топлоцентрала в някогашния Източен Берлин, където се настанява " Бергхайн " Фотограф: Michael Meyer
Около вероятно затваряне на " Бергхайн " се шумеше още веднъж през 2018 година, когато Сибиле Шмид, член на групата на градските съветници от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АФД), внесе предложение лицензът на клуба да бъде лишен. Причината за това беше славата на " Бергхайн " като място на секс, опиати и нонстоп ваучър, по време на който посетителите не спят в продължение на дни. В предлагането на Шмид се подлагаха на критика музиката в " Бергхайн " с " нездравословно високите децибели на летище ", както и фейсконтролът на клуба, който беше избран като " тъп " и " противен ". Шмид също по този начин предложи клубовете да са по-осветени, с цел да се избегнат " половите актове " в тях. Публична загадка е, че в така наречен тъмна стая на " Бергхайн " сексът сред изцяло непознати е нещо всекидневно.

Предложението на Шмид беше посрещнато най-много с подбив. Свен Колмайер, член на градския сенат на Берлин от квотата на Социалдемократическата партия, написа в Туитър: " Дали пък от АФД не са желали да отидат в " Бергхайн " поради секса и опиатите и са били върнати? Това е усещането, с което остава човек, когато чете предлагането им. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР