Храм на “Св. Георги Победоносец” освети Неврокопският митрополит Серафим в

...
Храм на “Св. Георги Победоносец” освети Неврокопският митрополит Серафим в
Коментари Харесай

Чудо! Борислав възстанови опожарен от османлиите храм, Бог сбъдна мечтата му ВИДЕО

Храм на “Св. Георги Победоносец” освети Неврокопският митрополит Серафим в село Габрово, община Благоевград. Храмът, е възобновен отначало след опожаряването му от османлиите по самодейност на Борислав Ханджийски. За възобновяване на черквата, Бог го подарява със наследник, който е кръстен Георги, споделя БГНЕС.

„ Идеята за възобновяване на храма се роди след няколко визити в Света гора, първо, тъй като е в родното село на татко ми, и второ – поради вярата в Бог “, сподели Борислав Ханджийски.

Първоначално той почнал възобновяване с няколко другари, а по-късно получил помощ от доста други хора, болшинството, от които не познавал.

„ Девет месеца лиши възобновяване на черквата, първо изкопахме основите на ръка, по-късно за 10 дни майстори от Горно Дряново подвигнаха стените на храма с голи ръце, което за мен си е знамение “, добави Ханджийски.



Според него от остарелия храм били останали зидове, високи не повече от метър.

„ Не сме трансформирали нищо, съвсем цялата църква е непокътната във типа, в който е била преди епохи, строена е в края на XVI и началото на XVII в., иконата над входа е копие на чудотворната на Св. Георги от Зографския манастир в Атон “, изясни Борислав.

Той се похвали, че иконата в действителност е чудотворна, защото им се родил наследник, откакто нямали деца за 15 години брак.

„ Четири месеца след изкопаването основите на черквата, брачната половинка ми забременя, резултатът е налице, носи името Георги “, приключи Борислав.

Стотици пристигнаха в дерето под с. Габрово за освещаването на храма. 12 казана курбан бяха приготвени за гостите.

Според локалното поверие, храм в село Габрово е имало още през XIII-XIV век, който след завладяването на българските земи от османлиите, бил изгорял дружно със селото.

Възникването и действието на храм „ Св. Георги “ се свързва с интервала XVI-XVII век, габровската църква било издигната и обвързана с Тросковския манастир „ Св. Архангел Михаил “. В края на XIX век черквата към този момент не била настояща, останали единствено част от зидовете.

Новия храм е възобновен на 21 март 2019 година, а бе осветлен през днешния ден. Иконостасът е дело на дърворезбаря Христо Терзиев, а иконите – на Татяна Колева. Черквата има и камбанария, по съвет на митрополит Серафим, е построена южно от храма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР