Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред

...
Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред
Коментари Харесай

Отпадат таксите при плащане с банкови карти в ЕС

Хотелските резервации и извършването на покупки в интернет от задгранични търговци отсега нататък ще е по-евтино за българските консуматори. Това става допустимо, тъй като от 13 януари е в действие нова евродиректива за платежните услуги, която лимитира спомагателното таксуване, и таксите при заплащане с дебитна или кредитна карта в границите на Евросъюза отпадат, написа „ Сега “.

Новината незабавно провокира голям интерес в България, макар че у нас такси при заплащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват - нито от търговеца, нито от банката издател. От години съществува и законова възбрана търговците да таксуват потребителите за това, че при заплащане употребяват банкова карта.

Улеснението за българските консуматори ще бъде най-много при трансгранични покупко-продажби - да вземем за пример при извършване на покупки в интернет от задграничен търговец, при запазване и заплащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и други Причината е, че не във всички страни от Европейски Съюз до момента имаше възбрана да се начисляват спомагателни такси за картови заплащания, което води до огромни разлики на пазара и комплициране измежду потребителите. Новата инструкция вкарва идентични правила за всички членки на Европейски Съюз, с цел да подсигурява на европейския жител, че в случай че заплати с банкова карта стока или услуга от друга страна членка, няма да бъде таксуван в допълнение.

По този мотив Европейската комисия дава следния образец: " Клара от Австрия желае да заплати самолетен билет онлайн. Тя избира полета от уеб страницата на самолетната компания и заплаща, само че когато вкарва информация за своята кредитна карта, самолетната компания прибавя 10 евро към сметката за това, че употребява VISA карта. В този случай Клара би трябвало да се свърже с локалната комисия за отбрана на потребителите и да подаде тъжба против самолетната компания. Авиокомпанията би трябвало да върне 10-те евро и да отстрани този тип такси от разпоредбите си ".

Забраната за спомагателни такси ще покрие 95% от картовите заплащания в Европейски Съюз и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е пресметнала Европейската комисия. Регламентът обаче няма да важи за разплащания с American Express, Diners Club и някои типове корпоративни кредитни карти.

Банките, издатели на карти, също към този момент няма да начисляват такси върху крайния консуматор. Все още има български банки, които таксуват клиентите си, в случай че се разплащат с карта от ПОС терминал, който се намира в чужбина. Таксата стига до 0.5% от цената на трансакцията. Остава обаче таксата за превалутиране - да вземем за пример в случай че картата е левова, а се вършат разплащания в друга валута.

Новата инструкция за платежните услуги има за цел да направи по-изгодни за потребителите всички трансгранични заплащания в евро в границите на Европейски Съюз. Затова се вкарва и условие банките да не могат да постановат на клиентите си разнообразни такси съгласно това дали заплащането е в границите на тяхната страна, или е отвън нея. " Ако вашата банка ви таксува с 1 евро всякога, когато теглите пари във вашата страна от банкомат на друга банка, същата такса би трябвало да ви начисли и когато теглите пари в друга страна в Европейски Съюз ", дава образец Европейска комисия. Това предписание важи и за прехвърляния сред банкови сметки в разнообразни европейски страни, за изтегляне на пари в брой от банкомати и пряк дебит.

Новите условия на евродирективата са на път да станат част и от българското законодателство. През декември 2017 година Народното събрание одобри на първо четене новия закон за платежните услуги, направен от Българска народна банка и съгласуван с директивата.

Една от ограниченията е по-добрата отбрана и сигурност за платците с банкови карти. С тази цел ще бъде свален прагът за възобновяване на суми, откраднати от банковата карта. Така, в случай че някой източи банковата ви карта след кражба или прекопирване на ПИН кода, банката е длъжна да покрие наложително всяка сума над 100 лева В момента оптималният размер, над който банката възвръща неразрешени картови разплащания, е 300 лева

Банките би трябвало да вкарат и по-строги ограничения за идентификация на платеца при електронно разплащане. Те ще би трябвало да употребяват най-малко два самостоятелни детайла за идентификация на клиентите си. Те са категоризирани като познание (нещо, което единствено ползвателят знае - парола), владеене (нещо, което единствено ползвателят има - еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или е-поща ) и присъща специфичност (нещо, което характеризира ползвателя - биометрични данни като пръстов отпечатък или различаване на ириса). Предвижда се и общо понижение на всички такси, които събират банките. Така да вземем за пример се вкарва условието таксите, които всяка банка събира по главните платежни интервенции, да са по-ниски от междинния размер на таксите, събирани в миналата календарна година. Контролът за това ще се реализира от Българска народна банка. Нещо повече, когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя от главните интервенции, тази услуга се дефинира като безвъзмездна в регистъра на Българска народна банка. Това значи, че и останалите банки би трябвало да стартират да я оферират гратис.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР