Хорст Зеехофер и Ангела Меркел Германската канцлерка Ангела Меркел се

...
Хорст Зеехофер и Ангела Меркел Германската канцлерка Ангела Меркел се
Коментари Харесай

Различия по миграционната политика заплашват коалицията в Германия


Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел се пробва да откри компромис по мигрантската политика с баварските си сътрудници за отбягване на рецесия в ръководещата коалиция единствено три месеца след идването на власт на държавното управление, съобщи Ройтерс.

На карта е сложена личната ѝ власт и евентуално и бъдещето на съюза ѝ с баварските консерватори и социалдемократите в миг, когато раздялите в Европа доближават върхова точка поради кораба с африкански мигранти, който Италия и Малта отхвърлиха да одобряват.

Конфронтацията с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е поради неговия " изчерпателен проект за миграцията " - документ, в който той желае да покаже на гласоподавателите нова твърда линия преди сложните избори в Бавария през октомври.

Снощното тричасово " спешно съвещание " на управленията на двете партии, които имат обща парламентарна група, е приключило малко преди среднощ без намиране на решение, заяви многотиражният в. " Билд ", представен от Асошиейтед прес.

Освен това, в прорез с нормалната процедура, парламентарните групи на ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел тази заран заседаваха настрана, а вътрешнополитическата конюнктура в ХДС е " извънредно комплицирана ", показва ДПА.

Позицията на ХСС

Министър Зеехофер е декларирал на съвещанието на неговата партия, че е подготвен да скъса с Меркел по политиката за предоставяне на леговище и да продължи с промените независимо, съобщи ДПА.

Зеехофер е споделил, че няма да поддържа поддържаните от канцлерката общоевропейски правила по миграцията, в случай че двамата не реализиран съглашение по какъв начин да се действа с търсещите леговище, които към този момент са на немската граница.

ХСС застава зад своя ръководител, немския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, само че не заплашва да скъса съюза с ХДС поради разногласието за миграционната политика. Това съобщи през днешния ден изтъкнат политик от ХСС, представен от Ройтерс.

Ханс-Петер Фридрих сподели по немска телевизия, че парламентарната група на ХСС поддържа Зеехофер, само че никой не желае да бъде комплициран завършек на съдействието с ХДС.

По-рано различен водещ народен представител от ХСС съобщи, че баварската партия обмисля да постави завършек на общия си парламентарен блок с християндемократите на Меркел. " Не сме надалеч от разкъсване ", сподели неназованият парламентарист пред в. " Аугсбургер алгемайне ".

Колебанията на Меркел

Меркел няма предпочитание да предложи едностранни ограничения, тъй като се притеснява, че подобен ход ще подкопае солидарността в Европейски Съюз по въпроса.

Според източници, на които се базира Ройтерс, депутати от ХДС са се съгласили да поддържат компромисно предложение на Меркел, само че не е ясно дали това задълбочава рецесията или е стъпка към допустимо договаряне.

Меркел се опълчва на тази част от проекта, която разрешава на немските управляващи да отхвърлят на мигранти на границата на Федерална Република Германия, в случай че те към този момент са регистрирани в други южноевропейски страни от Европейски Съюз.

Такъв ход би бил цялостен поврат на нейната политика на отворени порти от 2015 година насам, която към този момент е с стеснен мащаб. Меркел акцентира, че в случай че Германия постъпи по този начин, същото ще създадат и другите страни в общността, по тази причина общоевропейско решение е най-хубавият метод. Канцлерката предлага мигрантите, получили отвод във Федерална Република Германия, да бъдат връщани на границата ѝ.

Меркел се пробва да печели време до срещата на върха на Европейски Съюз на 28 и 29 юни, където ще се договорят двустранни и тристранни съглашения с обособените страни, в които мигрантите са получили първа регистрация, само че от които те отпътуват за Германия.

Днес партията на Меркел популяризира изказване, че евентуално решението по въпроса е близо и поддържа компромисно предложение - хората, на които е било отказано леговище във Федерална Република Германия, да бъдат връщани, в случай че се опитат още веднъж да преминат границата. Засега няма реакция на това предложение от ХСС.

Не " ос на искащите ", а Европейски Съюз като общественост би трябвало да охранява границите си

Меркел отхвърли и предлагането на австрийския канцлер Себастиан Курц отбраната на границите на Европейския съюз от незаконни мигранти да се прави от " ос на искащите " с присъединяване на Германия, Австрия и Италия, съобщи ДПА.

" Необходими са доста такива форми на съдействие, освен тази, в случай че желаеме да намерим единомислещо европейско решение за незаконната миграция ", съобщи през днешния ден Меркел.

Курц, който е измежду най-големите критици на решението на Меркел да отвори през 2015 година границите на Германия за стотици хиляди претенденти за леговище, направи това предложение в сряда на среща в Берлин с вътрешния министър Хорст Зеехофер. След срещата Курц сподели, че двамата със Зеехофер са се съгласили, че е належащо подсилване на Фронтекс, европейската организация за защита на границите на Европейски Съюз.

Предвид границата си с Австрия през 2015 година Бавария пое огромна част от напора на мигранти, означи ДПА.

Меркел акцентира, че методът към въпроса за миграцията е " решителен тест " за бъдещето на кохезията в Европа.

Незабавната реакция на Меркел е израз на нейното безпокойство, че едностранно решение по отношение на границата на Германия би подкопало солидарността в Европейски Съюз и би основало проблеми в Австрия, която ще би трябвало да поеме отговорността за множеството от мигрантите, на които е отказано леговище, отбелязва ДПА. Вместо това немският канцлер желае да бъде създаден общоевропейски проект на срещата на върха на Европейски Съюз по-късно този месец.

Преди два дни Себастиан Курц се срещна и с Ангела Меркел, след което заявява, че няма да се меси във вътрешните работи на Германия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР