Хореографското дуо ще представи спектакъла си АДОРАБИЛИС на 29 май

...
Хореографското дуо ще представи спектакъла си АДОРАБИЛИС на 29 май
Коментари Харесай

Звездите на Португалия на ONE DANCE WEEK

Хореографското дуо ще показа спектакъла си АДОРАБИЛИС на 29 май в Дом на Културата “Борис Христов ”, Пловдив

Тематичният ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ на ONE DANCE WEEK 2022 ще ни запознае с едни от най-актуалните и забавни имена на актуалната танцова сцена в страната. На 27 май в Дом на културата “Борис Христов ” гледаме КАБРАКИМЕРА на Катарина Миранда , а на 29 май ONE DANCE WEEK ще показа спектакъла АДОРАБИЛИС на хореографското дуо Жонаш и Ландер. Интензивно и прочувствено прекарване, в което хореографите вземат участие и като реализатори, АДОРАБИЛИС е плод на контрастни музи – от медитативния танц на дервишите до изразителните “джаз ръце ” в мюзикълите на Боб Фоси, от природата и животинския свят до обществени правила, добродетели и комизъм.

Билетите за спектакъла в Дом на културата “Борис Христов ” са към този момент в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.  

ЗА АДОРАБИЛИС:

Когато преди три десетилетия учени откриват чужд бледорозов октопод, стартират да търсят име на това симпатичното дребно творение и поради чаровния му външен тип, го назовават Opisthoteuthis Аdorabilis – “Прелестния ”. Когато Жонаш Лопеш и Ландер Патрик стартират работа по спектакъла си, търсят хореографското олицетворение на своя Адорабилис и употребяват благосъстоянието на културното и естествено многообразие, с цел да основат вълнуващ лабиринтен танц.

Поканени сме в церемониално пространство, което се населява от три същества, сложени под тежестта на невидима заплаха. Виртуално око следи и следи всяко тяхно придвижване и управлява вниманието на публиката. Каква е ролята на окото и за какво е тук? Авторитарна? Пасивна? Трябва ли да му се доверим или и то, също като нас, е непряк наблюдаващ?

Телата на трите същества танцуват, с цел да трансформират скоростта на образното време посредством комплицирани хореографски съзвездия, преплетени с разнообразни сюжетни линии. Светлината, звукът и пейзажът са извадени като независими детайли, които въздействат върху държанието и реакциите на изпълнителите – по този начин, както дъждът, нощта и пролетта имат основна роля в животинския свят.

ЗА ЖОНАШ И ЛАНДЕР:

Жонаш Лопеш е роден на 6 юни 1986-а година в Лисабон, а Ландер Патрик – на 19 януари 1989-а в Рио де Жанейро. Двамата се срещат през 2010-а, до момента в който учат в Escola Superior de Dança в Лисабон и по този начин стартира взаимната им работа в региона на танцовото изкуство.

Творбите на дутото се открояват на португалската танцова сцена с несравним артистичен почерк, с неповторимата им дарба да сливат детайли от разнообразни театрални изкуства, а също и със специфичното внимание, което обръщат на музиката. Последното е изключително очевидно в Cascas d’OvO (2013), първата им театрална творба, в която на ритмичното възприятие е отдадена главозамайваща роля, с цел да служи като “диригент ” на спектакъла.

Днес Жонаш и Ландер са одобрени актьори, чиито творби са приети от критиците и получават поддръжката на културни структури в Португалия и Европа. Във визитката на двамата стои необятен лист от авторски творби, измежду които Matilda Carlota (2014), Arrastão (2015), Adorabilis (2017), Lento e Largo (2019), Coin Operated (2019) и Bate Fado (2021); планове с локални общности като спектакъла Playback, основан за Фестивала на изкуствата Materiais Diversos (2013), или Caruma (2014) – по покана на Културната платформа Estufa.

Два от спектаклите им са определени за Aerowaves Priority Company, печелят 2-ра премия в състезанието за хореография No Ballet International Choreography Competition (AL), а спектакълът Lento e Largo е избран от вестниците Público и Expresso като една от 10-те най-хубави продукции за 2019-а година и получава номинация за най-хубава хореография от Съюз на създателите в Португалия (Sociedade Portuguesa de Autores). Със спектакъла Bate Fado двамата осъществиха интензивно турне в Португалия и в чужбина през 2021-а и 2022-а, като в това време получават и наградата на в. Expresso за театър на годината за 2021-а година. Изявите им на интернационално равнище включват страни от Европа, Латинска Америка, Азия и Африка.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР