Хората започват да правят изображения на човешкото тяло много отдавна

...
Хората започват да правят изображения на човешкото тяло много отдавна
Коментари Харесай

Социалните мрежи и обличането на Венера

Хората стартират да вършат изображения на човешкото тяло доста от дълго време — евентуално още преди да се сетят да се прикриват с лозови листа и скотски кожи. От праисторията са ни останали наднормената Вилендорфска Венера и античността - с " осакатената " от времето и естествените стихии Венера Милоска. В началото на XVI век, с появяването на Спящата Венера на Джорджоне и Венера Урбинска на Тициан, голите тела още веднъж излизат на мода в европейското изкуство, с цел да отпразнуват края на мрачното Средновековие. Даже преди тях 1425 година италианският художник Мазачо основава фреска за църквата " Санта Мария дел Кармине " във Флоренция, представяща изгонването на Адам и Ева от парадайса. Адам се е хванал за главата, Ева има обезверен тип и се пробва да си прикрие голотата. И двамата наподобяват засрамени и уплашени.

Рисувани през 1507 година, Адам и Ева от диптиха на Дюрер внушават напълно разнообразни мисли — там Ева е изкусителката, която тъкмо взема ябълката от змията и към този момент гледа прелъстяващо към Адам, на когото са му потекли лигите. Въобще човешкото тяло е приказен източник на ентусиазъм за художника, тъй като може да бъде по едно и също време олицетворение на хубостта, желанието, срама, фантазията и възбраната. Вярно е, че голотата в изкуството е предизвиквала и кавги в обществото. Но през вековете художниците са основали хармония на тялото и хубостта.

За страдание, тази хармония към момента не е достигнала до Фейсбук. 600 години след първите (голи) мъж и жена на Мазачо ще срещнете съществени усложнения, в случай че решите да ги споделите в Instagram или Фейсбук. По отношение на голотата в изкуството тези обществени мрежи (и няколко други)

 

още не са излезли от ранното Средновековие

 

Instagram е най-популярната платформа за актьори, които споделят работата си онлайн, само че и той, и компанията майка Facebook не разрешават изображенията на голота. Политиката на компанията, която в този момент се споделя Meta, основава съществени компликации на художници, арт дилъри, изкуствоведи, куратори и милиони фенове на изкуството макар опитите за сякаш положителни промени в пуританските им правила в последно време.

Повече от век откакто художниците от Виенския сецесион оповестиха

 

„ за всяка ера — нейното изкуство,;  а за изкуството — свободата “,

 

превъзходните музеи   в австрийската столица нямат свободата да популяризират шедьоврите на Рубенс, Климт, Матис и Модиляни (да не приказваме за Егон Шиле) в гореспоменатите обществени мрежи. Музейните куратори неотдавна демонстрираха освободено мислене и откриха ново място за артистично изложение, свободно от цензура: платформата за възрастни OnlyFans. В знак на митинг против продължаващите ограничавания в обществените мрежи на градските художествени музеи и галерии Туристическият ръб на Виена сътвори акаунт в единствената обществена мрежа, която безпроблемно разрешава изображения на голота, съобщи „ Гардиън “ преди две седмици.

През 2018 година фотографията на фигурката на 25 000-годишната Вилендорфска Венера от Природонаучния музей в австрийската столица беше счетена за порнографска от Фейсбук и отстранена от платформата. През юли същата година профилът в TikTok на музея „ Албертина “ беше спрян, а след това и блокиран заради показване на произведение на японския фотограф Нобуйоши Араки, в което се вижда затъмнена женска гърда. Последва сходен случай през 2019 година, когато Instagram постанови, че картина на Петер Паул Рубенс нарушава стандартите на общността в платформата, които не разрешават всевъзможни изображения на голота – даже тези, които са „ художествени или креативен по природа “.

Музеят „ Леополд “ също се бори да разпространява сбирката си от голи фигури на експресиониста Егон Шиле, откакто рекламните регулатори в Германия, Англия и Съединени американски щати

 

отхвърлиха да ги покажат в акция за градски туризъм

 

през 2018 година (Туристическият съвет сполучливо изпрати още веднъж плакатите, закривайки голите тела с надпис: „ Съжаляваме – на 100 години те все още са прекомерно дръзки за през днешния ден. “)

Кратко видео с картината „ Любовници “ от Коломан Мозер, основано по случай двадесетата годишнина на музея „ Леополд “ тази година, на собствен ред беше отхвърлено от Фейсбук и Instagram като „ евентуално порнографско “. Тези и други творби към този момент са свободно изложени онлайн, предпазени от опасността от цензура, в профила на Виена  OnlyFans, докато във Фейсбук, Instagram и Twitter са показани единствено " безобидни " фрагменти от тях.

Хелена Хартлауер, представител на Туристическия съвет на Виена, съобщи, че градът и неговите културни институции са открили, че е „ съвсем невероятно “ да употребяват творби на изкуството с голи тела в рекламни материали. Някои произведения в актуалната галерия в „ Албертина “ на италианския художник Амедео Модиляни например са прекомерно „ неприлични “, с цел да я разпространяват, сподели тя. 

„ Разбира се, може да се мине така и така, само че тези творби на изкуството

 

са от решаващо значение и са значими за Виена

 

– като си помислите за автопортрета на Шиле от 1910 година, това е една от най-емблематичните произведения. Ако те не могат да се употребяват за комуникиране в обществените медии, това е незаслужено и разочароващо. Ето за какво се сетихме за OnlyFans и най-сетне имаме метод да ги покажем. "

Но Хартлауер разяснява, че новата акция „ Голите тела на Виена в OnlyFans “ не е единствено за поощряване на туризма; тя също по този начин трябва да увеличи осведомеността за цензурните стандарти, в границите на които работят актуалните художници.

След години на рецензии Instagram заедно с компанията майка Facebook (Meta) се пробва да промени строгата си политика за възбрана на голота. През юли художници протестираха против неравномерното разпространение на работата им в обществените медии с хаштаг

 

#FixTheAlgorithm (Поправете алгоритъма).

 

 „ Тази наша маркетингова самодейност не е най-хубавото решение за проблематичната връзка сред света на изкуството и обществените медии, само че... ние желаеме да отстояваме нашите полезности и вярвания “, добавя Хартлауер.  „ Виена постоянно е била известна със своята липса на предубеждения. ”

OnlyFans е учредена през 2016 година, с цел да бъде по-свободна и обективна платформа за онлайн творци от всевъзможен тип, макар че стана синоним на занимания със секс през пандемията. Миналата година уеб сайтът набъбна от 7,5 милиона на 85 милиона консуматори, изплащайки повече от 2 милиарда долара като абонаментни такси на 1 милион основатели на наличие.

 

Промените в Meta

 

„ Фейсбук предлага среда, в която повече от 2 милиарда души се показват свободно, без значение от народност, култура и език “. Така написа във Въведението на документа „ Стандартите на общността на Фейсбук “ в настоящата му версия, която е  от 26 август 2021 г. Това обаче не е напълно правилно, както проличава още от идващите фрази. В тях се разяснява, че с цел да се усещат потребителите свободни, са  създадени стандарти по отношение на това какво им е позволено и какво не във Фейсбук.

Освен рационални правила (примерно за възбрана на подстрекателство към принуждение или тероризъм), има и от другия тип. Според тях „ изкуство от действителния свят, което изобразява полова активност ”, може да бъде показвано „ единствено на лица над 18-годишна възраст “. Според правилото може, а на практика по-често не може, и то даже когато не е изобразена никаква полова активност, а например само едно зърно, от което се стича капка мляко, сложено в очертанията на човешко око вместо зеница.

Това изображение е в центъра на

 

плаката на последния филм на Алмодовар

 

„ Паралелни майки ”. Разтърсващата мелодрама с присъединяване на Пенелопе Крус развълнува и феновете в България, само че в това време постерът беше неразрешен във Фейсбук и в Instagram, макар че в правилника им написа: „ до момента в който ограничаваме някои изображения на женски гърди, които включват зърното, ние позволяваме други изображения, в това число такива, изобразяващи актове на митинг, жени в развой на кърмене и други “

Плакатът на „ Паралелни майки “ е спрян вероятно защото хората от екипите, които проверяват съдържанието, не са били сигурни дали това е зърно на кърмеща майка или част от някаква полова перверзия. Изглежда че при минимум подозрение всичко се не разрешава. Ако някой е бил незаслужено ощетен, няма ужасно, всеки има право да апелира решението.

Точно това направиха продуцентите на кино лентата и няколко дни по-късно Instagram анулира решението си за цензурирането, че дори и се извини. Това може да е знак за смяна на разпоредбите към по-адекватни по отношение на художественото наличие, а може и да е

 

белег за усилване непоследователността на разпоредбите

 

в платформата.

Instagram, неговите логаритми и хората, които наблюдават наличието за нарушавания, от дълго време объркват и смущават живота на артистите, чиито произведения изобразяват човешкото тяло. Няма нищо чудно в това, че членовете на екипите, от които зависят възбраните, нямат време да се задълбочават. " Нашият световен екип от над 15 000 души за ревизиране на наличието работи всеки ден, с цел да поддържа безопасността на хората във Фейсбук ", хвалят се авторите на Правилника на Фейсбук. За нещо толкоз голямо - глобална мрежа с 2 милиарда консуматори - 15 хиляди души са извънредно незадоволителни. В множеството случаи човешката преценка е сменена от машинно създаден логаритъм, само че когато разпоредбите са неразбираеми, те изискват пояснение - а за това е нужна намесата на жив човек. И по опция той да не е с предренесансов мозък и разбирания. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР