Хората с генетични и автоимунни заболявания да се ваксинират с

...
Хората с генетични и автоимунни заболявания да се ваксинират с
Коментари Харесай

Съвет на медици: Хората с генетични и автоимунни заболявания да се имунизират с РНК ваксини

Хората с генетични и автоимунни болести да се имунизират с РНК ваксини. Съветът е на проф. доктор Ивайло Търнев. На медицински конгрес край Варна беше разискван и планът за " българския геном ", който да помогне за персонализираното лекуване на генетични болести.

В България към момента липсва съответна осведомителна акция по отношение на имунизациите против COVID-19, съобщи проф. Ивайло Търнев по време на двадесетото издание на форума на фондация МОСТ.

" Препоръчвам и това е резюме от международния опит РНК ваксина да се ползва при нашите пациенти с редки болести, също и при множествена склероза, тъй като при векторните ваксини, които употребяват аденовируси, могат да се случат някои затруднения ", добави проф. доктор Ивайло Търнев.

По време на форума бе подложен въпросът и за персонализираната медицина, при която диагностиката и лекуването на болесттите се прави на база персонални генетични данни.

" 15 години Центърът по молекулна медицина към Медицинския университет в София в границите на разнообразни научни планове построява биобанка, която съдържа към този момент над 20 хиляди проби ДНК от пациенти с разнообразни болести, с цел да стигнем до повода за тези заболявания, ние би трябвало да стигнем до българския геном с неговите вариации ", добави проф. доктор Радка Кънева.

Отскоро това е допустимо с помощта на новия високопроизводителен секвенатор, с който разполага Центърът по молекулна медицина.

Репортер: Ива Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР