Хората, прекарали „лек“ COVID-19, които нямат другите чести симптоми на

...
Хората, прекарали „лек“ COVID-19, които нямат другите чести симптоми на
Коментари Харесай

Лекият COVID-19 също влошава вниманието и паметта

Хората, прекарали „ лек “ COVID-19, които нямат другите чести признаци на дълготрайно боледуване, също демонстрират утежняване на вниманието и паметта шест до девет месеца откакто са се заразили, заяви Ройтерс, базирайки се на английски учени.

Сред когнитивните проблеми са равнищата на централизация, забравяне, отмалялост. Те са присъщи за продължителния COVID-19. Засега не е изяснено до каква степен необятно засягат инфектираните.

Участниците в проучването са дали позитивен резултат на тест за новия ковид, само че не са имали други нормални признаци на нескончаем COVID-19. Те са правили извършения за тестване на паметта и когнитивните качества.

Изследователите от Оксфордския университет са открили, че участниците доста по-лошо си спомняли персонални прекарвания, наричани епизодична памет, до шест месеца откакто са се заразили. Те също посочили по-голямо понижаване на способността да внимават дълготрайно спрямо хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

"Изненадващото е, че въпреки и участниците към този момент да не усещаха други признаци, когато ги тествахме, те посочваха влошено внимание и памет “, сподели доктор Сидзиа Чжао от катедрата по пробна логика на психиката в Оксфордския университет. „ Резултатите ни разкриват, че хората месеци могат да имат хронични когнитивни усложнения ".

С времето участниците са посочили възобновяване на епизодичната памет и вниманието значително, надлежно след шест и девет месеца. Те също са се показали добре в проби за други когнитивни качества, в това число за работна памет и обмисляне.

В проучването са взели участие 136 души. Броят им е дребен и проучването не е рандомизирано, акцентира Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните съгласно него са "удивителни ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР