Хората от Югозападна България искат изграждането на магистрала Струма, развитие

...
Хората от Югозападна България искат изграждането на магистрала Струма, развитие
Коментари Харесай

Хората от Югозападна България искат магистрала „Струма“ и втора кабина в Банско

Хората от Югозападна България желаят построяването на автомагистрала Струма, развиване на стопанската система и втора кабина в Банско. Това стана ясно по време на конференция за автомагистрала Струма в читалището на Симитли.

Ски центърът на Банско би трябвало да се разшири и да има втора кабинка, съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Според него е неприемливо хората да чакат на големи опашки и по тази причина да отиват да карат ски в Австрия, Швейцария, Словения. Крайно време е този въпрос да бъде позволен. Аз съм го заречен в предизборната акция и желая да се извърши, акцентира той. Банско има по-голям капацитет за развиване и автомагистрала Струма ще спомогне по тази причина. Но би трябвало да се освободим от робството на притодозащитниците, които спъват развиването на България, изясни Каракачанов.

Димитър Русков от Национална коалиция „За да останат хора в България“ връчи на вицепремиера декларация, в която се упорства за разширение на ски центъра в Банско (текста на декларацията вижте по-долу).

Магистрала Струма ще съкрати дистанцията до Банско и до него ще се стига по-бързо. Това е значимо за развиването на ски туризма в района, сподели и някогашният проектант на София Петър Диков.
Кметът на Банско Георги Икономов акцентира, че към този момент ще станат съвсем 10 години откогато се упорства за втори кабинков въжен превоз на ски зоната на Банско.

Магистралата ще увеличи интереса за вложения в района, съобщи кметът на Симитли Апостол Апостолов.
Пътят е важен за цяла Източна Европа, добави Петър Диков. Според него летище София става на един час от Симитли. Това ще увеличи интереса към общината за вложения, акцентира Диков. На територията на общината има четири минерални извори.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Национална Коалиция „ За да останат хора в България “


Преди 10 години Банско беше град малко прочут за туризма и спорта. През 83-та година се построи единственият въжен превоз към връх „Тодорка“ за Младежката универсиада. От тогава до 2001 година нищо ново не се случи в региона на туризма там. В последните 15 години, с помощта на самодейността на локалните хора, общинската власт, вложителите и концесионера „Юлен“, се построи сегашната спортна и туристическа инфраструктура. Банско към този момент е народен зимен център, международна спортна и туристическа дестинация, наричана „ зимната столица на Балканите “. Благодарение на Банско, България е на картата на международния ски спорт и зимен туризъм, което беше оценено в следващата ранглиста на авторитетния английски вестник „Мирър“, който сложи нашия курорт на 7-мо място в света, като желана дестинация. Оказва се, че в чужбина туристи и медии правят оценка това, което е направено в Банско, само че за жал това не се вижда от ръководещите.

Всичко това се случва без страната да е дала един лев и единствено с частни вложения. Последният образец е, че за сегашния зимен сезон в Банско ще се разкрият над 5 хиляди работни места.

Днешните хора, бизнесът и вложителите си свършиха работата, само че има още доста какво да се направи от държавната администрация. От 10 години не престават опитите на общината и концесионера да се построи по този начин нужната втора кабина, а над 5 години настояваме пред Министерство на околната среда и водите и Министерски Съвет да се одобри нов проект за ръководство на Национален парк Пирин.

Без изключение: всички ръководещи през последните 10 години са длъжници на популацията от Пиринско. Предизборните обещания на леви и десни остават след изборите без покритие. Отдавна се изтърка нелепото опрощение, че „ някои фактори “, т.е зелените, пречели на този развой. Планираната кабина дава отговор изцяло на законовите наставления и екологични правила.

За страдание, и партиите от днешната ръководеща коалиция дадоха огромни обещания, само че към този момент 6 месеца нищо съответно не се свърши. Търпението ни се изчерпи. Тук сме, с цел да попитаме: откакто има мощно с управническа стратегия, в която развиването на туристическите райони е измежду целите – за какво никой не взема съответни решения?!

Господин Каракачанов, по време на предизборната акция даде обещание тук пред нас, че в идващия парламент ще упорства за неотложно приемане на забавените с години проекти за Пирин, Рила и Витоша. (ЦИТАТ: „ …като ръководител на Вътрешна македонска революционна организация и родолюбец изрично декларирам, че ще направя всичко което е належащо, бъдещото държавно управление неотложно да одобри проекта за ръководство на Национален парк Пирин “).

Обединените патриоти дадоха обещание предизборно, че ще предложат законодателни промени, облекчаващи построяването на спортна инфраструктура на всички места, където е допустимо в българските планини каквато е практиката в Европа.

2017 година е следващата, в която ръководещите от ГЕРБ остават длъжници на популацията в Пиринския край с построяването на втора кабина. Осем години слушаме обещанията на господата Борисов, Цветанов, Цачева и кой ли още не, че настояванията за развиване на ски зоната са основателни и ще допринесат за просперитета и на страната, и на района. Отново нищо.

Говоря тук като общински консултант в Общинския съвет на Банско. Но и като представител на неправителствената организация „За да останат хора в България!“. Уверявам Ви, няма друга по-първостепенна задача за държавното управление в този район, от даването на зелена светлина на проекта за ръководство и развиването на ски зоната. В противоположен случай вие ще сте виновни за това, че популацията се препитава с бране на гъби, билки и дърва – като в междинните епохи. Това е обидно в 21 век, не смятате ли, господа министри?!

Благодарим на представителите на държавното управление, че са измежду нас и се демонстрират подготвени да застанат на страната на истината и на човешките потребности. Само че желая да знаете, че търпението ни има граници. Затова през днешния ден и в този момент желаеме да знаем от вас не ДАЛИ, а КОГА ще стартира развиването на района. Не желаеме да ни отговорите СКОРО, а ни дайте прецизен график, дата, ден и час, в който ще започнете да го вършиме.

05.10.2017 година За Коалиция „ За да останат хора в България “, Ангел Николаев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР