Хората масово се жалят в общинските инспекторати от лоша инфраструктура

...
Хората масово се жалят в общинските инспекторати от лоша инфраструктура
Коментари Харесай

Лоша инфрастуктура, мръсни улици, бездомни кучета: Какви най-често са оплакванията към кметствата?

Хората всеобщо се жалят в общинските инспекторати от неприятна инфраструктура и непочистени улици. Това сочи информация на „ “ за 2020 година От нея се схваща, че дневно някои общини обработват десетки сигнали.
В София за миналата година са постъпили и обработени 30 566 сигнала. Те са насочвани за инспекция към районните инспекторати или способените специалисти. Най-много от тях са свързани с чистотата и ръководството на отпадъците – 21 051. След тях се подреждат сигналите за техническа инфраструктура – „ Софийска вода “, „ Топлофикация “, експлоатационните сдружения. Оплакванията от паркиране в тревните площи са 1213, след тях са от екология и зелени системи – 1045. От транспортната инфраструктура недоволствата доближават 969. Най-малко хора са подавали сигнали от рекламната активност в града – 56.
 60 изоставени коли в Асеновград ще бъдат отстранени от общински терени 60 изоставени коли в Асеновград ще бъдат отстранени от общински терени
Точно 60 стикера на изоставени коли е сложила общинската Дейност „ Инспекторат, паркинги и гаражи “ в Асеновград. Бележките...
По сметката на от такси и наказания са постъпили 8,2 млн. лева Тук се следи спад с 400 000 лева спрямо 2019 година София е прибрала 1,2 млн. лева от такси за прилагане на територии общинска благосъстоятелност за „ Търговия на открито; разполагане на преносими уреди пред стационарен търговски обект; подиуми; при осъществяване на спортни, културни и други самостоятелни и всеобщи прояви навън “. 1,9 млн. лева са таксите в дирекция „ Управление и разбор на трафика “ за заемане на тротоари и улични платна от строителни обекти. 366 хиляди лева са санкциите на компаниите реализатори на дейностите по лятното и зимното разчистване. Инспекторатът е съумял да спести 3,4 млн. лева от отказаните за култивиране площи по зимно разчистване.
Пловдивчани се жалят в Общинския инспекторат най-често поради замърсявания, оповестява за “ ” шефът на общинското ФБР Борислав Димов. Той прецизира, че най-вече са сигналите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, както и за изгаряне на боклуци. Не са малко и жалбите против строителни компании поради шума, който подвигат в часове, отредени за отмора. След шума от строителните обекти се подреждат сигналите, че служащи на разнообразни снабдители на услуги прокопават улици и тротоари. Не са малко и сигналите за поставени пред търговски обекти реклами без разрешителни. Напоследък са зачестили и жалбите за разхождане на кучета в градинки и паркове и за хранене на улични котки на нерегламентирани места. В община Пловдив има лицензирани зоодоброволци, които имат правото на избрани места и при съблюдаване на хигиена да хранят бездомни котки. Когато жители се натъкнат на нечистотия край блоковете си поради безсистемно хранене на четирикраките, нормално подават сигнали в Общинския инспекторат.
В Хасково жалбите са за неприятно улично осветяване, бездомни кучета в града, течове от остарялата ВиК мрежа, неприятна асфалтова настилка и дупки по улици и общински пътища в селата. „ За да решим генерално казуса с уличното осветяване, спечелихме сериозен план по норвежкия финансов механизъм за 810 000 лв. “, оповестиха от кметството. Само преди дни кметът на община Хасково Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха през вчерашния ден контракта за „ Рехабилитация и рационализация на система за улично осветяване “. С този контракт Хасково получава безплатно близо 810 хиляди лв. за създаване на икономично и съвременно улично осветяване в кв. Болярово и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница.
Кюстендилци най-често подават тъжби до общината за нелегално строителство, непозволени поправки и нападателни кучета, показва информация на администрацията. Недоволство измежду локалните провокира и развъждането на наедрял и малък добитък – крави, овце и кози, както и рисковите дървета. През предходната 2020 година постъпилите тъжби в кметската администрация са 230, а единствено от началото на годината тяхната численост е 75. По-интересните и запаметяващи се са провокирани от съседски войни. Една от тях е за сложена тоалетна паница на етажа в общия вход на жилищна постройка, друга пък е против съсед, отглеждащ птици в жилището си. Недоволство е провокирало и напръскване с хербициди, както и горене на боклуци в жилище. На всеки един от сигналите общинската администрация е направила съответната инспекция и са подхванати ограничения по правомерност.
 Само за седмица: 300 нарушавания в лепенето на предизборни материали в София Само за седмица: 300 нарушавания в лепенето на предизборни материали в София
През тази седмица са открити близо 300 нарушавания, при които са открити рекламни предизборни материали, заяви пред Радио София на...
В Община Велико Търново от 2015 година общински инспекторат няма. Сигналите и жалбите си жителите изпращат в дирекция „ Строителство и устройство на територията ”, като най-честите сигнали, които се подават, са свързани с неуредици по инфраструктурата: дупки по улиците, липса на тротоарни плочки, некачествени поправки. Във връзка с това в общината работи Звено за спешни поправки, което след приемането на съответния сигнал се задейства и вместо да се губи време в оповестяването на поръчка и избор на компания, която да извърши съответния инфраструктурен ремонт, работата по ремонтните действия се поема от чиновниците в това общинско звено.
На телефоните на инспекторите в община Шумен доминират позвъняванията на жители за изоставени и неизползвани коли. Според пресаташето на кметството Роза Енчева случаите на такива сигнали зачестили при започване на годината, когато общинската администрация предизвести жителите, че по отношение на промени в Наредбата за излезли от приложимост моторни транспортни средства е скъсен срокът за унищожаване на изоставени коли, които се намират върху парцел – държавна или общинска благосъстоятелност. На второ място са недоволствата за изчезнало или развалено улично осветяване с искане за възобновяване на светлината. Третата група тъжби са за погрешно паркиране, само че тях общината ги препраща към полицията. След тях са позвъняванията за замърсяване на общински терени, за изхвърляне на отпадъци и нерегламентирани сметища.
Освен от изоставени коли, противозаконни гаражи, дупки и отпадъци по улиците русенци в последно време се жалят и от кораби замърсители на въздуха. „ Сигурен съм, че кметът в качеството си на страж на чистия въздух в Русе може да предприеме самодейност и да се оправи с този проблем. Като за начало видеонаблюдение, с цел да е ясно кои кораби замърсяват. След което да им се прегледа документите и да се откри какъв проблем имат. Тези кораби, които не дават отговор на законовите условия, да се спрат до определяне на неизправностите им “, предлага жител екоактивист.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР