Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на парите си за

...
Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на парите си за
Коментари Харесай

Текат последните 7 дни за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

Хората, изпуснали 5-годишния период за прекачване на парите си за втора пенсия от частен фонд в Национален осигурителен институт имат още единствено седем работни дни, с цел да упражнят правото си на избор. Тази опция съществува за тези, на които до 30 юни 2021 година в това число остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които към момента не е отпусната пенсия. В такава обстановка са дамите, родени сред 1960 и 1964 година, които ще стартират по-масово да излизат в пенсия от тази есен.

Прехвърлянето на обезпечаването от повсеместен фонд в държавното публично обезпечаване става през офисите на Националната организация за приходите, като за него не се заплаща такса. Заявлението може да се изтегли от уеб страницата на организацията. То се подава в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на физическото лице или с дипломиран електронен автограф посредством Портала за електронни услуги на организацията. За да бъде услугата налична по електронен път с КЕП, следва да е подадено Заявление за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на задължено лице и доказан цялостен достъп до услугите на Национална агенция за приходите, оповестява вестник Сега.

ЗА КОГО НЕ Е ИЗГОДНО ДА съдебна експертиза ПРЕХВЪРЛИ

За множеството хора, на които следва пенсиониране с две пенсии, прехвърлянето в Национален осигурителен институт няма да бъде преференциално, предизвестяват пенсионните сдружения. За огромна част от първите дами, които би трябвало да се пенсионират с две пенсии до 2024 година, парите от втория дирек ще са единственото пенсионно заплащане за известно време. Това са дамите с насъбрани суми до 3000 лева към началото на годината. Техните спестявания демонстрират, че те нямат нужния стаж за пенсия от Национален осигурителен институт. За разлика от държавния дирек, частният заплаща при навършване на пенсионна възраст за трета категория труд. Така макар неналичието на условия за пенсиониране от държавното публично обезпечаване тези дами ще могат да получат насъбраните средства по партидите си.

Не е преференциално да се трансферират в Национален осигурителен институт и хората с партиди до 9000 лева Много е евентуално те да получават минимална пенсия от Национален осигурителен институт, а тя не може да се понижава, т.е. две пенсии при всички случаи ще са повече от една. Хората, които чакат да получават тавана на пенсиите, също няма смисъл да се трансферират в Национален осигурителен институт - колкото и спестявания да прибавят там, пенсията им няма да се усили от това, до момента в който вторият дирек ще им дава в допълнение заплащане.

СМЕТКИ
 Сериозен растеж в заявките за прекачване на пенсията Сериозен растеж в заявките за прекачване на пенсията
Бум на настояванията в пенсионно-осигурителните сдружения за смяна на присъединяване и прекачване на средствата от един пенсионен фонд в различен о...

Две пенсии може да се окажат по-малко от една за хората, които при започване на годината имат партиди с натрупвания сред 9000 и 13 000 лева За тях не е несъмнено дали пожизнената пенсия от втория дирек ще покрие понижението на главната, по тази причина те би трябвало добре да премислят опциите си.

Изборът на фонд за обезпечаване стана по-информиран с актуализирането на електронния калкулатор на Национален осигурителен институт, с който всеки може да пресметна прогнозния размер на главната си пенсия. В него към този момент е включен и новият коефициент на редукция поради отчисленията към втория дирек. Той беше към и над 20%, само че с промени в законодателството бе понижен на към 9%, макар че точният му размер не попада на никое място в нормативната уредба. Както доста други услуги обаче и този калкулатор може да се употребява единствено с личен идентификационен код, публикуван от Национален осигурителен институт. За него да вземем за пример не важи ПИК на Национална агенция за приходите. Пенсионните сдружения също имат на уеб страниците си пенсионни калкулатори, които дават визия какво може да чака човек от спестяванията си за втора пенсия.

СРОКОВЕ

След приключването на следващия гратисен интервал за избор на обезпечаване стартират да работят нови периоди за практикуване на това право. Така от 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година човек ще може да промени обезпечаването си до 1 година преди навършване на пенсионна възраст по член 68, алинея 1 на КСО. От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година срокът се удължава на 2 година От 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година става 3 година, от 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година - 4 година, а след 1 януари 2038 година - 5 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР