Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на

...
Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на
Коментари Харесай

КЗП: Не натискайте импулсивно бутона „купи“ при онлайн резервациите на почивки

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на отмора, даже когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „ Последна стая ”, „ Само две стаи ”, „ Още пет потребителя преглеждат тази оферта ” и прочие Това предложи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той посъветва още в спокойна среда да прегледат още няколко предложения, да ги съпоставят като цена и условия и едвам тогава да изберат най- положителното за тях. Ако нещо ги тормози, да потърсят директна връзка и в телефонен диалог да вземем за пример, да уточнят всичко належащо.

„ Типично за българския консуматор спрямо европейския, е че той по-рядко въобще прави резервации и така наречен ранни записвания не са изключително желани у нас, за разлика от редица европейски страни. Извън дейните месеци на летния сезон, когато множеството хора въпреки всичко авансово се насочват към избрани места, за другите пътувания през годината с туристически темперамент, съгласно мен, съвсем няма предварителни резервации ”, сподели още Маргаритов в репортаж за ТВ „ Европа ” във връзка неотдавна оповестено изследване на „ Евростат ”, съгласно което близо 50% от европейците резервират своите почивки онлайн, а в България - 17 на 100. „ Считам, че в идващите няколко години ние ще наваксаме много във връзка с хората, които се осмеляват да си резервират и то през интернет. Защото това изследване също демонстрира, че България е измежду водещите страни по ритъм в проценти на повишаване на потребителите, които употребяват Интернет за онлайн търговия, включително и туристическата услуга ”, добави той.

Според Маргаритов онлайн търговията в България като цяло е имала по-труден старт. „ Основно заради консервативния метод на българина, че могат да му бъдат откраднати банкови данни, да бъде спекулирано от нарушители с желание да източат от средствата му. Казвал съм и преди - сега, макар че не всичко е напълно, по-голяма е вероятността да Ви отмъкнат портфейла от магазин, в сравнение с да Ви откраднат данните от кредитната карта, до момента в който пазарувате онлайн ”, уточни ръководителят на КЗП.

По думите на Маргаритов някои дефекти на онлайн резервирането на туристически услуги проличават в въпреки и не многото на брой тъжби на хората против търговци в този бранш. „ Най- честото недоволство е обвързвано с разминаването сред това, което е рекламирано в интернет - на уеб сайтове на туристически организации, на съответни хотели, комплекси и така нататък, и това. което потребителите получават в действителните условия. Има хубави картинки, много изкушаващо изложение на услугите, които се дават, само че след това се оказва, че това не подхожда на действителността. Например, дават обещание Ви стая с аспект към морето, а след това се оказва, че морето може да бъде забелязано единствено под някакъв доста характерен ъгъл от огледалото в банята ”, сподели Маргаритов. Той означи, че това е нелоялна комерсиална процедура, която предстои на глоба с санкция до 30 000 лева при в началото и до 50 000 при наново нарушаване.

Димитър Маргаритов насочи и няколко предизвестия към потребителите. Той предложи хората да не се доверяват на онлайн магазини с непрофесионално направен дизайн на интерфейса, със подозрително ниски цени или с незадоволително информация за търговеца, за предлаганите артикули, за правата на потребителите и процедурите за решение на възможен спор. „ Понякога ни се коства, че там, където има повече информация, ще изгубим време да я прочетем, само че това не всеки път е по този начин. Трябва да обръщаме внимание на детайлите, тъй като те ни ориентират кой е надеждният търговец, надлежно - при него рисковете са доста по-малки ”, приключи той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР