Хомосексуалността е премахната като психично разстройство от десетата ревизия на

...
Хомосексуалността е премахната като психично разстройство от десетата ревизия на
Коментари Харесай

СЗО премахва хомосексуалността от психиатричните заболявания

Хомосексуалността е отстранена като психологично разстройство от десетата проверка на Международната подредба на заболяванията (МКБ-10) с решение на четиресет и третата генерална асамблея на Световната здравна организация (СЗО) на 17 май 1990 година
В предишното необятно публикувана е била концепцията, че половата ориентировка на хомосексуалните лица би трябвало да бъде изменена. С тази цел са употребявани химически, хирургични и психически средства за терапия. Днес те към този момент са останали в предишното, заради неуспеха, който претърпяват, както и заради смяна на насоките и задачите на лечението с хомосексуални пациенти.
Някои консервативни религиозни и психоаналитични групи, най-много в Съединени американски щати, към момента считат, че хомосексуалността е освен променимо, само че и патологично положение. Въз основа на някои психоаналитични теории (като Едиповия комплекс) и способи са създадени разнообразни психични подходи за смяна на половата ориентировка, известни под общото наименование репаративна (поправяща) или инверсионна (обръщаща) терапия.
Някои от пациентите, подложили се на този оспорван способ за психична намеса настояват, че са трансформирали сполучливо половата си ориентировка и са основали сполучливо хетеросексуални фамилии. Те постоянно се сплотяват в така наречен групи на някогашни гейове или екс-гейове (Ex-Gay).
Всички водещи национални организации в региона на психологичното здраве в Съединени американски щати показват публично безпокойството си по отношение на терапиите, целящи смяна половата ориентировка. Към днешна дата няма съответно научно проучване, което да демонстрира, че лечението, предопределена за смяна на половата ориентировка (наричана от време на време репаративна или конверсионна терапия), е безвредна и ефикасна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР