„Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да

...
„Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите и декларациите

„ Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който би трябвало да бъде помнен, преповтарян, разказван и в никакъв случай да не бъде забравян. Урок, който възпитава способността ни да поемаме отговорност за следствията от каузи, на които не сме били очевидци, само че които са белязали всички нас “.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на пред гостите на гала в памет на жертвите на Холокоста и в респект към спасителите на повече от 48 000 български евреи, която се организира в Централната софийска синагога. На нея участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, политици и общественици.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на акцентира, че през последните години България потвърждава с дейностите си, че битката с антисемитизма излиза оттатък думите, речите и декларациите. „ Предприели сме редица законодателни начинания, които да разрешат ефикасното гонене на причинителите и подбудителите на антисемитски и други ксенофобски прояви “, сподели тя.

Страната ни е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) от 2018 година, а единствено преди няколко седмици Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на води българската делегация в първата министерска среща на МАВХ в Брюксел. Там министри от 35 страни показаха угриженост от възраждащия се на доста места по света антисемитизъм и одобриха обща декларация, че ще се борят дружно против всички форми на расизъм и дискриминация.

„ Поехме ангажимент да подсигуряваме младото потомство да бъде научено да знае и да помни Холокоста, да е сензитивно и нетолерантно към всички форми на шовинизъм и към деформиране на историята “, съобщи Захариева.

По време на церемонията бяха запалени свещи в памет на всеки един от 20-те българи, избрани от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста "Яд Вашем " в Ерусалим, Израел, като Праведници измежду народите за ролята им в спасяването на българските евреи. Свещи бяха запалени и в чест на четирима дипломати, които нямат това звание, само че са помогнали на евреите по време на Втората международна война. Свещ беше запалена и в памет на 11 343 евреи, депортирани от управляваните от Царство България територии на Северна Гърция и Вардарска Македония.

Церемонията бе проведена във връзка Международния ден за възпоменания на жертвите на Холокоста и 75-ата годишнина от освобождението на най-големия концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “ от Организацията на евреите в България "Шалом ", Централният израилтянски нравствен съвет и Държавният културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР