Холестеролът е важен за организма. Той не е вреден или

Холестеролът е важен за организма. Той не е вреден или ...

7 грешки, които допускаме с холестерола


Холестеролът е важен за организма. Той не е вреден или опасен, когато е в допустими стойности. Благодарение на холестерола се извършват редица процеси в организма – синтез и транспорт на ензими, хормони, за усвояване на мастноразтворими витамини, като витамин D, А, К, Е.

Когато обаче холестеролът надвиши допустимите стойности в кръвта, тогава рискът от сърдечносъдови и други здравословни проблеми се покачва. Необходимо е да промените начина си на живот и храненето си, за да понижите холестерола.

Именно в стремежа за понижаване на холестерола много хора допускат някои често срещани грешки. Ето кои са те.

Избягвате диетичния холестерол

Схващането, че консумацията на богати на холестерол храни ще повиши холестерола в кръвта, е широко разпространено. Затова и вероятно преустановявате приема на такива храни с лоша слава. Диетичният холестерол обаче е ваш приятел. Консумацията на храни, съдържащи диетичен холестерол, може да помогне за балансирането на цялостния холестерол в кръвта. Те поддържат оптимални нива на лош и добър холестерол в тялото. Такъв вид холестерол се съдържа например в яйцата.

Онова, което наистина трябва да ограничите, за да свалите холестерола, са трансмазнините, наситените мазнини, хидрогенираните мазнини.

Изключвате мазнините изцяло

Още една често срещана грешка, която много хора, борещи се с висок холестерол правят – да изключат мазнините изцяло от храненето си. Това е огромна грешка, защото без мазнините редица процеси в тялото са неосъществими. Ако изключите тотално мазнините от храненето си, ще навредите на здравето си. Консумацията на вредни мазнини повишава холестерола, но полезните поли- и мононенаситени мазнини са есенциални за нормализирането на холестерола.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg