Холандците заложиха на традиционните си партии и отказаха да подкрепят

...
Холандците заложиха на традиционните си партии и отказаха да подкрепят
Коментари Харесай

Изненадите на европейските избори започнаха от Холандия

Холандците заложиха на обичайните си партии и отхвърлиха да поддържат крайните ксенофобски партии.

© Piroschka Van De Wouw Изборите за Европейски парламент сервираха първата изненада – съгласно предварителните резултати в Холандия победител е Партията на труда (PvdA), от която идва и левият претендент за ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс. Прогнозите й даваха двойно по-нисък резултат, а самият Тимерманс беше обект на гневна, най-малко съгласно холандските стандарти, очерняща акция. Ксенофобската Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс понесе тежко проваляне и вместо четири, в новия Европейски парламент партията ще има единствено един народен представител. Вероятно огромна част от гласовете й са се прелели към новата по-умерена евроскептична партия Форум за народна власт (FvD). Загубата на PVV, която стана част от популисткия блок на италианския вице-премиер Матео Салвини, не предвещава нищо положително за прохождащата националистическа коалиция, която си беше сложила за цел да е алтернативата на обичайните партии в Европа.
Британският министър председател Тереза Мей

Фотограф: Toby Melville [Reuters]
Във Англия пък изборите към този момент взеха първата си политическа жертва - министър председателят Тереза Мей. Мей подаде оставка в петък, откакто изходът от изборите за Европейски парламент се оказа следващ удар върху опитите и да прокара договорката сред Брюксел и Лондон за излизане на Англия от Европейски Съюз. Изборите се организираха в четвъртък и публични резултати няма да има до неделя, само че прогнозите са, че в този момент ръководещата консервативна партия ще претърпи тежко проваляне. Торите евентуално ще изгубят 10 от 18-те си депутата в сегашния европарламент. Голяма част от гласоподавателите на партията, които желаят Англия час по-скоро да излезе от Европейски Съюз, са дали гласи си за новата партия Brexit, ръководена от Найджъл Фараж. Фараж беше водач на UKIP, която през 2016 година беше основата анти-ЕС партия в страната. Партия Brexit се обрисува да получи 26 депутати, доста пред очертаващата се като втора лейбъристка партия.

Къде ще са главните борба в другите страни членки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Франция: ориста на Еманюел Макрон

Фотограф: Charles Platiau
Не по-малко трагична е и обстановката в Франция. Прогнозите сочат загуба на партията на френския президент Еманюел Макрон от извънредно дясната Национален общ брой на Марин Льо Пен. Победата на Льо Пен ще бъде оскърбление за Макрон, който сложи в центъра на политическото си обръщение опълчването на националистките и анти-ЕС придвижвания. След избирането си за президент през 2017 година той се опитваше да организира и стопански промени във Франция, които да върнат тежестта на страната в Европейски Съюз. Те обаче бяха посрещнати с всеобщи митинги, които отслабиха поддръжката за Макрон.

Германия: ориста на Ангела Меркел и немското държавно управление
Германският канцлер Ангела Меркле

Фотограф: Arnd Wiegmann [Reuters]
В Германия има два основи въпроса – ще спре ли свиването на поддръжката за християндемократите на канцлера Ангела Меркел и ще оцелее ли социалдемократическата партия. Меркел към този момент подаде оставка като водач на Християндемократическия съюз (ХДС) и разгласи, че ще се отдръпна от политиката след края на мандата си през 2021 година Сега вотът за Европейски парламент е тест за определената персонално от нея нейна наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер. През 2018 година ХДС получи исторически един от най-ниските си изборни резултати, което дружно със спадналата поддръжка за социалдемократите (ГСДП) докара до непосилен развой на създаване на коалиция.

Анегрет Крамп-Каренбауер към този момент разгласи обществено, че Меркел би трябвало да подаде оставка след изборите, което е индикация, че не чака добър резултат и загубата ще бъде приписана на сегашния канцлер. Евентуална оставка на Меркел отваря пътя за нова кариера в Брюксел на дългогодишния немски канцлер, нещо което тя на няколко пъти отхвърля като опция.

Другата огромна борба е при ГСДП, които след две следващи огромни обединения с ХДС на процедура се обезличиха и при тежка изборна загуба ще би трябвало да вземат тежки решение – да вземем за пример дали да се отдръпват от настоящето съдружно държавно управление, предизвиквайки предварителни избори в Германия. Прогнозите са, че социалдемократите ще завършат изборите трети след ХДС и зелените.

Австрия: Колко мощен ще стане Курц
Австрийският канцлер Себастиан Курц

Фотограф: Leonhard Foeger [Reuters]
Изборите в страната ще се тестват до каква степен австрийците са разочарованите от крайнодясната Партия на свободата, която е по-малкият съдружен сътрудник в ръководството. След така наречен Ибисагейт австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка, в това число и като водач на Партията на свободата, а канцлерът Себастиан Курц ще се опита да се възползва от момента, с цел да укрепи своята Австрийска национална партия. При положително показване на евроизборите Курц сигурно ще провокира предварителни избори оптимално бързо. Това ще му помогне да сформира еднопартийно държавно управление, което ще укрепи позицията му на водач измежду по-консервативните политици в Европейската национална партия.

Гърция: Още какъв брой дълго ще ръководи " Сириза "
Алексис Ципрас

Фотограф: Pool New
Европейските избори в страната са подготовка за националния избор през есента. Въпреки упованията, че крайното лявата ръководеща " Сириза " няма да успее да изкара целия си четиригодишен мандат поради нуждата да организира мъчителни промени, това не се случи, а министър председателят Алексис Ципрас съумя да се трансформира в модернизатор. Предизборно ръководещите в Гърция обаче за всеки случай смъкнаха ставката на Данък добавена стойност, както и дадоха обещание повече обществени заплащания, макар предизвестията на Брюксел да не се скапва мъчно реализирана финансова дисциплинираност.

Малта: Темата са абортите
Основната предизборна тематика в островната страна не са концепциите за по-тясна интеграция в еврозоната или опцията за отпадане на националното несъгласие в региона на външната политика. Темата са абортите. Според опозиционната Национална партия изборите са референдум против опитите на ръководещата Лейбъристка партия да разхлаби законодателството в региона. Малта има едно от най-ограничителните законодателства в Европейски Съюз.

Полша: Очакване за смяна
Лидерът на ПиС Ярослав Качински

Фотограф: Kacper Pempel [Reuters]
Интригата на вота в неделя в страната е дали " Гражданска платформа " и останалите проевропейски партии, в това число " Пролет ", ще имат по-силен общ резултат от евроскептичната управлаваща партия " Право и правдивост " и нейните крайнодесни сътрудници. Прогнозите са за доста оспорвани избори.

Нов документален филм в Полша, показващ случаи на полово принуждение над деца от членове на католическата черква, която е тясно обвързвана с ръководещите, бързо се трансформира в политически въпрос и фактор в изборите. Анализатори се сплотяват към мнението, че документалният филм може да окаже въздействие върху резултата, защото е бил гледан над 10 млн. пъти единствено през първите два дни след излъчването си.

Белгия: Отново без държавно управление?
През 2011 година белгийците стачкуваха с искане най-сетне да имат държавно управление, откакто локалните партии не можеха да се схванат към този момент 200 дни (то беше формирано 389 дни по-късно).

Фотограф: Francois Lenoir [Reuters]
В деня на европейските избори в Белгия ще има още три вота - за федерален парламент, за локални управляващи във Фландрия (холандско говорящата част на страната), Валония (френско говорящата част на страната) и федералната столица Белгия. Изходът от изборите предвещава доминация на консерваторите и националистите във Фландрия, на социалистите във Валония и на зелените в Брюксел. Така страната за следващ път ще се окаже разграничена освен езиково, само че политически. Това още веднъж предвещава мъчно сформиране на държавно управление, само че и мощно въздействие на зелените (които за разлика от другите партии имат обща платформа, без значение от езиковите разлики сред членовете си).

През 2010-2011 страната не съумя да сформира държавно управление за 589 дни, което беше международен връх (в характерен жанр белгийците честваха постижението), който беше усъвършенстван с 270 дни едвам през 2018 в Северна Ирландия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР