Холандците отхвърлиха на консултативен референдум нов закон, който разширява правомощията

...
Холандците отхвърлиха на консултативен референдум нов закон, който разширява правомощията
Коментари Харесай

Холандците се обявиха срещу разширяване правомощията на разузнавателните служби


Холандците отхвърлиха на съвещателен референдум нов закон, който уголемява пълномощията на разследващите служби в интернет. Това демонстрират формалните резултатите от вота, оповестени в четвъртък, съобщи Франс прес.

Резултатите от референдума не са обвързващи. Законът би трябвало да влезе в действие на 1 май. Той дава на разследващите служби и на службите за сигурност по-широки пълномощия в интернет, по-специално, като им обезпечава достъп до данните на потребителите на интернет в границите на следствия на джихадисти.

Холандците са обезпокоени, че с този закон имейл връзката и персоналните данни, които нямат никаква връзка с настоящи следствия, може да бъдат събирани от разследващите служби. Ето за какво 49,4 % от гласоподавателите се оповестиха против закона, препоръчан от държавното управление. Законът бе подсилен от 46,5 % от гласоподавателите. Избирателната интензивност беше 51,5 %, което е много повече от нужните 30 %, с цел да бъде оповестено гласуването за годно.

Референдумът бе извършен по самодейност на група студенти от Амстердам, които се опълчват изрично на закона. Той се организира предходната сряда дружно с локалните избори. Въпреки че референдумът не е обвързващ, министър председателят Марк Рюте сподели, че ще се отнесе съществено към резултатите от него.

Днес министърката на вътрешните работи Кайса Олонгрен сподели, че държавното управление ще изследва за известно време резултатите от гласуването. Председателят на Националния изборен съвет Ян-Кeйс Вибенга пък сподели, че резултатите значат, че държавното управление би трябвало да преразгледа закона, тъй като холандците са го отхвърлили.

Отхвърлянето на закона става в разгара на скандал, обвързван с компанията Кембридж Аналитика, упрекната, че е събрала персоналните данни на 50 милиона консуматори на Facebook без знанието им. Те са били събрани, с цел да бъдат употребявани за политически цели, по-специално по време на акцията за Брекзит във Англия или по време на предизборната акция на Доналд Тръмп през 2016 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР