Холандското джудже е порода заек със спокоен и мил темперамент.

...
Холандското джудже е порода заек със спокоен и мил темперамент.
Коментари Харесай

С какво да храним заек Холандско джудже?

Холандското джудже е порода заек със спокоен и благ характер. Те обожават да си поддържат връзка и са доста любознателни, а развъждането им е същинско наслаждение. Отличават се с това, че имат висок разсъдък и подлежат на дресировка.

Подобно и на своите родственици, те също са много плашливи животни. Не демонстрират експанзия, само че в стресови обстановки могат да покажат зъбките си. Заекът Холандско джудже е доста деен, само че въпреки всичко е значимо да помните, че това не е плюшена играчка, а живо създание, за което носите отговорност.

С какво да храним заек Холандско джудже?

Той не е придирчиви към храната си, само че все пак е значимо да помните, че вярното и здравословното хранене може да удължи живота на вашия домакински любим. Менюто на заека Холандско джудже би трябвало да е освен уравновесено, само че и разнообразно. Може да му давате:

- Сухите смеси, които съдържат всички нужни витамини и минерали;

- Ечемик, овес и царевица;

- Суха трева (200-300 грама на денонощие) - тя усъвършенства храносмилането;

- Сушени глухарчета, коприва, люцерна, детелина и други растения - колкото по-разнообразна е сместа, толкоз е по-добре за здравето и за предварителна защита от различнизаболявания при заека Холандско джудже;

- Млади клони от липа, бреза, клен, круша, ябълково дърво (широколистни);

- Зеленчуци и плодове (моркови, йерусалимски артишок, круши, ябълки, зелен грах и други;

- Бирена квас (съдържа доста аминокиселини, витамини и биологично дейни вещества);

- Минерално-солни камъни (продават се в профилираните магазини);

- Минерална креда за гризачи.

 Хранене на заек Холандско джудже Снимка: pixabay.com

През зимните месеци е значимо да давате специфични витамини и минерални добавки към диетата на заека Холандско джудже, защото тогава е малко прясната зелена трева. Това въздейства удобно на имунитета на любимеца ви.

Ако ви следва да отглеждате заек Холандско джудже, би трябвало да знаете, че той се храни по 5-6 пъти дневно, защото има дребен корем и бърз метаболизъм. Важно е да има непрекъснат достъп до свежа храна и чиста вода.

Стомахът на зайчето е сензитивен към избрани артикули, по тази причина неразрешени храни за заек Холандско джудже са:

- Мокра зеленина;

- Неизвестни или отровни растения;

- Клони от бъз, череша, кайсия, слива и някои други дървета;

- Червено цвекло и зеле (може да аргументи диария при заека);

- Тестени и сладкарски произведения.

В зоомагазините се продават и специфични гранулирани фуражи, които съдържат целия лист от витамини и минерали. Те се дават по 2-3 супени лъжици всяка вечер на заека. Не бива да им давате пресни билки или зеленина в огромни количества. По-добре е да ги поглезите с това лакомство, само че не повече от 3-4 пъти на седмица. Заекът Холандско джудже не трябва да се храни със сладки, сушени плодове, карфиол и цвекло, защото това води до болести на червата при тези животни.

Важно е да се грижите за вярното и уравновесено хранене на вашите любимци, защото вие носите отговорност за тяхното здраве, а и по този начин може да минимизирате вероятността от появяването на много болести. Спазвайки тези лесни насоки, ще можете да се погрижите елементарно за менюто на своя любим и да сте сигурни, че го храните вярно и разнообразно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР