Холандският парламент гласува резолюция, с която призна масовото избиване на

...
Холандският парламент гласува резолюция, с която призна масовото избиване на
Коментари Харесай

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Холандският парламент гласоподава резолюция, с която призна всеобщото изтребване на арменци по време на Първата международна война за геноцид. Турция реагира остро на резолюцията и привика холандския шарже д’афер във външното министерство.

Според арменците над 1 милион и половина са убити от османските турци през 1915-та година, а съгласно Анкара броят на жертвите е доста по-малък. Резолюцията на холандския парламент евентуално ще утежни така и така обтегнатите връзки сред Холандия и Турция.

Само трима от общо 150 холандски депутати гласоподаваха срещу резолюцията, с която се признава, че е осъществен арменски геноцид. Холандското държавно управление разгласи, че резолюцията няма да се трансформира в публична политика на страната, съобщи.

Турция осъди вота. В формалната позиция на Анкара се споделя, че безоснователното гласоподаване на депутатите на една страна, която е стояла безучастна по време на геноцида в Сребреница, няма място нито в историята, нито в правния свят.
“Защо холандският парламент подхваща сходен популистки ход? За страдание, този избор е резултат от възхода на расизма, антитурските настроения и омразата към исляма в Европа”, разяснява Мевлют Чавушоглу – министър на външните работи на Турция.

Миналата година връзките сред Холандия и Турция се обтегнаха след отхвърли да бъдат позволени турски представители за осъществяване на предизборни манифестации за референдума в за разширение на президентските пълномощия на Реджеп Ердоган. В разследване,по-рано този месец Холандия публично изтегли посланика си от Турция. Над 20 страни, включително Франция и Русия, както и папа Франциск, признават всеобщото изтребване на арменци през 1915-та година за геноцид.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР