Холандският изобретател се надява да почисти водите от пластмасаБоян Слат

...
Холандският изобретател се надява да почисти водите от пластмасаБоян Слат
Коментари Харесай

Боян и голямата океанска уборка

Холандският откривател се надява да почисти водите от пластмаса

 Боян Слат (24 г.) работи от няколко години по плана си за разчистване на океана. Боян Слат (24 г.) работи от няколко години по плана си за разчистване на океана.
Боян Слат не е фиктивен воин като Хари Потър или да вземем за пример Пърси Джаксън, а изцяло действителен холандски откривател, който другата седмица започва огромен, а може би и революционен, план за разчистване на Голямото тихоокеанско бунище.

Той е единствено на 24 година, само че към този момент е най-младият притежател на влиятелното отличие на Организация на обединените нации “Защитник на Земята ”, присъждано за екоинициативи. “Форин полиси ” го включва в листата си от 2015 година за бъдещи водачи, а “Форбс ” в влиятелната листа “30 под 30 ”. Нюйоркското издателство за научна литература “Елзевиер ” пък го дефинира за “Холандец на годината ”.

Историята на Боян Слат, която самият той споделя, стартира в прилежаща Гърция, край крайбрежията на която холандският юноша се гмуркал през 2011 година Бил доста отчаян, защото видял повече пластмаса, в сравнение с риба. Сигурно е споделил възмущението си в обществените мрежи, само че за разлика от множеството деятели подхваща и действителни дейности по въпроса за замърсяването на моретата и океаните.

Първоначално посвещава учебен план на по-сериозното следствие на замърсяването на международния океан с пластмаса и на въпроса, за какво се счита, че е невероятно да бъде измит. А по-късно прекъсва образованието си за авиокосмически инженер в техническия университет “Делфт ” и през 2013 година основава стартъп компанията “The Ocean Cleanup ” ( ”Уборка на океана ”).

Мисията й е да създаде съвременни технологии за изчистване на океанските води от отпадък. След основаването си компанията събира доброволни пожертвования от десетки хиляди донори от 160 страни, в това число основния принос на Силициевата котловина, в размер на 31,5 млн. $. С помощта на които младият Слат твърди, че може за 5 година да разчисти на минимална цена половината от Голямото тихоокеанско бунище (виж инфографиката). Съоръжението, чийто първообраз, наименуван Система 001, стартира работа идната седмица – 9 септември, може да се окаже гениално. Огромна 600-метрова тръба със закачена под нея мрежа на 3 м дълбочина ще се рее свободно на повърхността на водата в зоната на сметището и ще концентрира боклука на едно място.

Оттам той ще бъде извозван с кораби за преработване на сушата. Планът е да бъдат ситуирани още такива уреди, които последователно да работят на територията, която е три пъти, колкото тази на Франция.

По данни на неправителствената организация “Пластмасова чорба ” през 1950 година на Земята се създават едвам 5 милиона тона пластмаса. През 2014 година тези размери към този момент са 311 милиарда тона.

Изследването на компанията на Слат открива специфичен логаритъм за придвижване на уреда за събиране на отпадък. И събирането му ще предотврати разграждането до микропластмаса, която е извънредно рискова за океанската флора и фауна.

 ENVIRONMENT: Cleaning up the Pacific garbage patch

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР