Холандският апелативен съд реши, че холандското правителство носи частична вина

...
Холандският апелативен съд реши, че холандското правителство носи частична вина
Коментари Харесай

Холандското правителство – виновно за клането в Сребреница

Холандският апелативен съд реши, че холандското държавно управление носи частична виновност за клането в Сребреница през 1995 година, заяви „ Дейли Сабах “.

Близки на жертвите заведоха дело против Холандия поради ролята й в всеобщите убийства, които бяха избрани като военни закононарушения.

Близо 8000 босненски мюсюлмани, измежду които и доста деца, са избити в покрайнините на град Сребреница, а трибуналът на Организация на обединените нации разказва събитията като геноцид. В годините след всеобщото кръвопролитие стана ясно, че Холандия е виновна за гибелта на над 300 души.

По време на спора Холандия изпраща миротворци. Вратите на препълнената база на контингента обаче са затворени за стотици, които желаят протекция от холандците. Съдът реши, че миротворците е трябвало да предпазят поискалите протекция.

Клането в Сребреница е най-мащабното изтребване на хора на територията на Стария континент след края на Втората международна война.

Босненските сърби разделят мъжете от дамите и качват дамите и най-малките деца на рейсове. Отвеждат ги към „ мюсюлмански “ зони. Повечето от депортираните оцеляват. В Сребреница остават единствено мъжете и момчетата на възраст над 13 години.

В годините след трагичните събития някогашни холандски миротворци настояват, че холандското държавно управление ги е изпратило на „ задача невъзможна “. Адвокат на миротворци, завели дело против държавното управление, разгласи, че са им били нанесени физически и душевен контузии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР