Холандската крайнодясна партия на депутата Герт Вилдерс има възможност да

...
Холандската крайнодясна партия на депутата Герт Вилдерс има възможност да
Коментари Харесай

Местните избори в Холандия са засенчени от референдум за службите за сигурност


Холандската крайнодясна партия на депутата Герт Вилдерс има опция да затвърди през днешния ден позициите си по места на изборите за общински органи на властта, а в това време холандците ще изразят мнението си за закон, който цели разширение на пълномощията на службите за сигурност, оповестява в сряда Франс прес.

Около 12 милиона холандци ще избират членовете на 380-те общински съвета в страната.
Местните избори са значимо предизвикателство най-много за крайната десница, главната опозиционна мощ против демократичното държавно управление на Марк Рюте, само че политическите диспути са доминирани през последните седмици от консултативния референдум, който е създаван също през днешния ден.

Законът, който ще влезе в действие на 1 май, дава на службите за сигурност разширени пълномощия, най-много откривайки им достъп до данни на интернет потребителите в границите на следствия на джихадистки действия.

Преценяван от някои за нужен и като палач на свободата от други, текстът провокира разделяне и за него се излива доста мастило, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според последните изследвания на публичното мнение 53 % от гласоподавателите ще поддържат проектозакона, заяви холандската осведомителна организация АНП.

Референдумът бе проведен в резултат на възмущението на петима студенти от Амстердам, противопоставили се на текста и подкрепени от персони от медийното пространство.

Правозащитни организации също са срещу законопроекта от самото му показване. Те се притесняват, че персонални данни, нямащи никаква връзка с настоящи следствия, ще бъдат събирани от службите за сигурност в границите на техните следствия.

Поддръжниците на закона, противоположното, приветстват увеличението на потенциала на службите за сигурност да следят рискови групи като джихадистките организации.

Местен тест за крайната десница

До известна степен изместени на втори проект от референдума, изборите за органи на локалната власт са обсъждани като тест за крайната десница.

" Силният човек " в холандската съпротива, антиислямският народен представител Герт Вилдерс, желае да разшири въздействието си и да затвърди позициите си на локално ниво. Към момента показана в общинските препоръки на Хага и Алмере, неговата Партия на свободата е издигнала претенденти в тридесет общини, от севера до юга, изпълнена с решителност след извоюваните 20 места на парламентарните избори предходната година, на които другояче победиха либералите на министър-председателя.

" Десните партии завоюваха на изборите през 2017 година основно поради слабата прелест на левите, като това не се промени ", проучва Руд Коле, професор по политически науки в университета в Лайден.

Електоратът на десницата и на крайната десница обаче се фрагментира. Партията на свободата е изправена пред директната конкуренция на " Форум за народна власт " - нововъзникнала дребна партия, ръководена от харизматичния Тиери Боде - който би могъл да притегли най-младите, най-консервативните и най-образованите гласоподаватели.

Боде - правист по обучение и последовател на един нетипичен за Народното събрание жанр на дебатиране - завоюва две места на последните парламентарни избори.

Неговата партия обаче издига претенденти единствено в общините на Амстердам и Ротердам.

Междувременно двама млади претенденти на по 14 години също попадат в изборните листи - единият в Тилбург, на юг, а другият - в прилежащия град Сомерен. Ако бъдат определени, те ще би трябвало обаче да изчакат, до момента в който навършат 18 години, с цел да могат да заемат местата си на общински съветници.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР