Хлябът е една от храните, познати на човека от най-дълбока

Хлябът е една от храните, познати на човека от най-дълбока ...

С колко точно белият хляб е по калоричен от пълнозърнестия.


Хлябът е една от храните, познати на човека от най-дълбока древност. Хората правят и консумират хляб още от неолитната ера. Учените смятат, че първият хляб, направен от житно зърно, стрито с камък, смесено с вода и изпечено на огъня, е от около 10 хиляди години преди Христа. И въпреки че хлябът ни е познат толкова отдавна, все още сякаш не не достатъчно наясно с хранителните му свойства. Затова и продължават да се разпространяват различни схващания, повечето от които напълно грешни.
Плесента по хляба и безопасна ли е
Безопасна ли е плесента по хляба

И може ли просто да я изрежем и да ядем

Според испанското издание Hola един от най-популярните митове, в който не бива да вярваме, е свързан със схващането, че има голяма разлика в калориите на пълнозърнестия и белия хляб.

Пълнозърнестият хляб всъщност осигурява на организма само около 20 калории по-малко. В 100 грама бял хляб има 277 ккал, докато в 100 грама пълнозърнест - те са 258. Това не означава, че пълнозърнестият хляб не е за предпочитане пред белия, но не и заради разликата в калориите.
Снимка 480412

Без никакво съмнение можем да потвърдим, че пълнозърнестият хляб (но наистина пълнозърнест) е много по-полезен за здравето.

Докато белият хляб се прави с рафинирани брашна, за пълнозърнестия се използват брашна, направени от цялото зърно на зърнените култури. И точно поради тази причина пълнозърнестият хляб запазва всички полезни съставки, като фибри и минерали, между които калций, магнезий и цинк. От тези хранителни вещества например белият хляб е лишен.
Хлябът, правилното му съхранение и как да остане пресен за по-дълго
Как да запазим хляба пресен за по-дълго

Във фризер или в кутия

Пълнозърнестият хляб не e интересен само на хранително ниво, но и има предимството, че ни засища много повече. По този начин ни помага да регулираме апетита, особено ако целта ни е да отслабнем.

Източник: lifestyle.bg