Хлебарки, пробита канализация, рискове от пожар. . . Огромният Уестминстърски

...
Хлебарки, пробита канализация, рискове от пожар. . . Огромният Уестминстърски
Коментари Харесай

Порутени фасади и хлебарки: Ремонтът на Уестминстърския дворец разделя депутатите

Хлебарки, пробита канализация, опасности от пожар... Огромният Уестминстърски замък, където заседават двете камари на английския парламент, незабавно се нуждае от ремонт на стойност няколко милиарда паунда, който обаче провокира различия измежду депутатите.

Вчера те разискаха другите разновидности за ремонта на голямата постройка в неоготически жанр, над която се извисява часовниковата кула Биг Бен, на брега на река Темза в сърцето на Лондон. Дворецът е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Порутени фасади, повреди на електроинсталацията, зле работещо отопление и климатична апаратура, течове, неизползваеми тоалетни: този ремонт се разисква от години, само че държавното управление и депутатите не съумяват да вземат решение поради мащабите на нужните действия и разноските по тях в миг, когато бюджетните икономии не престават да са в действие.

Сградата с над 1000 стаи не е ремонтирана

откъм електроинсталация или канализация от средата на 19 век. Тогава е възобновена от архитекта Чарлс Бари след пожара от 1834 година, унищожил огромна част от нея. В обезпокоителен отчет на парламентарна комисия от септември 2016 година се показват опасения от експлоадиране на " доста сериозен пожар ".

Само през първите 11 месеца на 2017 година в двореца са регистрирани 11 възпламенявания, тъй като отоплителната парна система е от средата на предишния век и горещите тръби минават покрай зле изолирани електрически кабели. А един народен представител се оплака, че в кабинета му имало теч от... урина. " Не можем повече да отлагаме осъществяването на тези ремонтно-възстановителни действия ", предизвести парламентарната комисия.

Правителството внесе два текста в Народното събрание по този въпрос. В единия се оферираше нова оценка на нужните ремонтни действия до края на мандата на настоящия парламент, т.е. още няколко години да продължи да се закърпва ситуацията ден за ден. В другия се оферираше ремонтът да стартира, " щом стане допустимо при започване на идващото десетилетие ", а в същото време да се направи оценка на нуждата от частична или цялостна евакуация на постройката.

А депутатът лейбърист Крис Брайънт внесе предложение за цялостна евакуация на двореца, до момента в който трае ремонтът, който може да продължи 11 години. В друга корекция Шотландската национална партия упорства този интервал да се употребява за модернизиране на парламентарната активност, в това число с въвеждане на електронно гласоподаване.

Преместването обаче е нещо немислимо за някои депутати,

които отхвърлят да изоставен даже краткотрайно двореца, знак на английската народна власт и считан за предтечата на актуалните парламенти. " Списъкът на заплахите е мощно пресилен ", съобщи консерваторът Едуард Лий, съгласно който " това е емблематична постройка и затварянето й за 10 години ще е пагубно ".

Тези безредици припомнят реакциите на взетото през лятото на предходната година решение часовникът Биг Бен да замлъкне за четири години, до момента в който се ремонтира кулата му. Правителството бе насила да изиска през този интервал известната камбана да може още веднъж да бие по специфични мотиви.

А в действителност съгласно парламентарния отчет от 2016 година евакуирането на постройката, вместо да се ремонтира лека-полека, би било най-евтиното и най-бързо решение. Според оценка от 2015 година ремонтните действия ще костват 3.9 милиарда паунда (4.6 милиарда евро), в случай че депутатите са отвън постройката, и 6 милиарда паунда, в случай че останат в нея. Смята се обаче, че тези цифри са по-ниски от действителните.

Освен към 1500-те парламентаристи - депутати и лордове, ще би трябвало да се настанят другаде и работещите в постройката още 3000 души: парламентарни сътрудници, готвачи, охранители... Колкото до дефинитивно овакантяване на Уестминстърския замък и пренасяне в чисто нова постройка, депутатите отхвърлиха този вид с гласоподаване през 2012 г./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР