Хирурзи от болницата към университета Джонс Хопкинс присадиха пенис и

...
Хирурзи от болницата към университета Джонс Хопкинс присадиха пенис и
Коментари Харесай

Първата в света трансплантация на пенис е вече факт

Хирурзи от болничното заведение към университета Джонс Хопкинс присадиха пенис и скротум на ранен в Афганистан американски боец. Това публично е първата сходна трансплантация в света, написа Science Alert.

Войникът, който остава неизвестен, е изгубил гениталиите си след детонация на саморъчно направено взривно устройство в Афганистан.

Хирургическата интервенция е траяла цели 14 часа и в нея са взели участие 11 хирурзи, които са съумели да трансплантират пенис, скторум и част от абдоминалната стена на умрелия донор. Те свързали уретрата, артериите, кръвоносните канали, мускулите, нервите и още доста тъкани сред трансплантирания орган и тъканите и органите на пациента.

“Нараняването е в действителност извънредно тежко и не е от тези, които може да приемеш елементарно. Когато се разсъниха за първи път след трансплантацията най-сетне се почувствах естествен, и даже с нараснала самонадеяност. Сега се усещам добре”, споделя пред публицисти положението си боецът.

Въпреки че и преди са били правени трансплантации на мъжки полови органи, тази е най-сериозната, заради характера на пострадванията, който боецът е получил по време на детонацията.

Практически е допустимо да се възвърне пенис, като се употребяват тъкани от тялото, което е правено и преди. Въпреки това, при първия тип интервенции, на пациентите би трябвало да се сложи и имплант, с цел да могат да получават ерекция, което усилва риска от инфекции.

В този случай обаче, хирурзите са създали трансплантация от донор, което е неповторимо достижение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР