Хирург, който през 2017 година правеше планове да извърши трансплантация

...
Хирург, който през 2017 година правеше планове да извърши трансплантация
Коментари Харесай

Хирургът зад „трансплантацията на глава“ през 2017 г. сега ще трансплантира мозък

Хирург, който през 2017 година правеше проекти да извърши трансплантация на глава (или може би е по-точно казано трансплантация на тяло?), в този момент твърди в публицистична публикация, че трансплантациите на цялостен мозък към този момент са „ механически осъществими “.

Неврохирургът Серджо Канаверо попада в заглавията понякога, нормално поради екстравагантни медицински изказвания. Освен няколко трансплантации на глава, осъществени на животни, той даже твърди, че е оперирал хора – въпреки и мъртви – в медицинския университет в Харбин в Китай през 2017 година

„ Направих първата човешка трансплантация върху човешки трупове “, споделя Канаверо пред The Telegraph. „ Пълна промяна на главата сред донори на органи в мозъчна гибел е идващият стадий. И това е последната стъпка за формалната трансплантация на глава при положение на здравно положение, което е нелечимо. “

Подобни изказвания бяха посрещнати със песимизъм от други невролози и медицински експерти. Авторът и невролог Дийн Бърнет написа в The Guardian, че определянето на трансплантацията на глава като „ триумф “, както някои медии вършат, е претенциозно.

„ Наречете ме перфекционист, в случай че би трябвало, само че аз откровено считам, че всяка хирургична процедура, при която пациентите или субектите умират, преди даже да е почнала, в действителност разтяга определението за „ триумф “ до точка на непоносимост “, написа той, добавяйки, че може да има „ прикрепени “ огромни нерви и кръвоносни съдове сред двата натрупа, само че това е надалеч нужното, което би трябвало да се реализира, с цел да е осъществена трансплантация на глава сполучливо.

„ Можете да заварите с електрожен две половини на разнообразни коли и да го наречете триумф, в случай че желаете “, добави той, „ само че в случай че сега, в който завъртите ключа, цялото нещо гръмне, на множеството хора ще им бъде мъчно да нарекат работата ви сполучлива. “

През 2019 година мъжът, който непринудено предложи да бъде първият адресат на трансплантирано тяло, се отдръпна от плана, откакто се влюби и му се роди дете. След отдръпването на Валери Спиридонов – който има тежко заболяване на мускулите – Канаверо твърдеше, че има и други доброволци, които чакат своя късмет да се подложат на процедурата. Оттогава обаче не са се появявали гръмки изказвания за трансплантации на глави върху хора, плъхове или маймуни. Трябва ли тогава да приемем, че планът е зарязан?

 Bulgaria on Air

Спиридонов

Не тъкмо. В нова публикация Канаверо твърди, че развиването на мозъчната трансплантация – взимане на здравия мозък на субект и слагането му в донорско тяло – е належащо заради „ недостъпността на технологии, които могат сполучливо да подмладят остаряло тяло “.

Канаверо написа в публикацията, че задачата на „ плана ПЕРСЕЙ “ е да реалокира „ остарял мозък в младо имунокондиционирано тяло “ или в „ неволен клонинг “, когато тази технология стане налична.

Като оставим настрани, че клонингите, отглеждани за биологични аварийни елементи, са много съществена сюжетна точка в известен напоследък научно-фантастичен разказ, чието име няма да загатваме, с цел да няма спойлери, до края на текста си Канаверо разказва по какъв начин тъкмо би заходил към осъществяването на една мозъчна трансплантация. Част от решението би било да се трансплантира мозъкът, до момента в който към момента е в дебелата мембрана, която ги обкръжава дружно с гръбначния мозък.

И двамата пациенти – реципиентът на тялото и донорът на тялото – ще бъдат трахеотомирани и вентилирани, до момента в който са в изправено състояние, преди да стартира „ скалпирането на главата надолу към орбиталните ръбове “.

Мозъците се сменят след премахване на горната част на черепа и нервите се сливат благодарение на полиетилен гликол, вещество, което се показва обещаващо във възобновяване на нервите след контузия. Той отбелязва, че вариациите в диаметъра на черепните нерви и на двамата пациенти би трябвало да бъдат сканирани преди процедурата, с изключение на при положение на клонинги.

„ От единствено себе си се схваща, че [мозъчната трансплантация] е допустима извънредно при изискване, че е последвана от бързо възобновяване на невронното предаване “, написа Канаверо. „ Очаква се пациентът да излезе от индуцирана след трансплантация кома с към този момент налична или бързо възстановяваща се функционалност на черепните нерви. “

Въпреки че споделя, че ще би трябвало да бъдат създадени нови принадлежности за осъществяване на интервенцията, той твърди, че това е напълно осъществимо.

„ Противно на общоприетите усещания, цялостната мозъчна трансплантация е постижима, най-малко теоретично. Разбира се, ще са нужни по-нататъшни обширни проби, последвани от проби с донори на органи в мозъчна гибел (както, да вземем за пример, бе направено неотдавна при ксенотрансплантация (трансплантация на органи, кафези и тъкани от скотски произход) на бъбрек) “, заключава той. „ С уместно финансиране една дългогодишна фантазия може най-сетне да се сбъдне. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР