Хиляди ваксини с изтичащ срок на годност отново застояват в

...
Хиляди ваксини с изтичащ срок на годност отново застояват в
Коментари Харесай

Хиляди ваксини с изтичащ срок на годност в Благоевград

Хиляди ваксини с изтичащ период на валидност още веднъж застояват в РЗИ-Благоевград. В края на месеца огромна част от тях ще са негодни за приложимост.

На този декор едвам 16% от живеещите в региона са изцяло имунизирани, а в имунизационните пунктове регистрират слаб интерес.

Няколко хиляди дози от всички типове ваксини в РЗИ-Благоевград скоро ще станат негодни.

" Едни изтичат до края на месеца, други до октомври. Министерството на здравеопазването има сделка да подари ваксини на Република Северна Македония, една част от тях ще се продават, тъй че да не се стигне до изхвърляне на този скъп артикул, който единствено допреди няколко месеца беше извънредно дефицитна стока ", съобщи доктор Калоян Калоянов, шеф на РЗИ-Благоевград.

В имунизационните пунктове в района искащите да се имунизират са намалели на половина по отношение на летните месеци.

" Чувам най-често претекста – " имам доста болести, може нещо да ми стане ", ами аз да попитам, какво ще стане, в случай че се разболееш от Коронавирус, тогава с какви медикаменти ще бъде лекуван този човек и кои ще са лекарите, които ще го лекуват. Има случаи, на които хората, околните са умряли и споделят, аз не съм уверен, че би трябвало да си направя ваксина ", добави доктор Павлин Янкулски, имунизационен кабинет в РЗИ-Благоевград.

Над 250 души в региона се лекуват в Коронавирус отделения. В няколко лечебни заведения от през вчерашния ден са разкрити спомагателни кревати. Голяма част от хората остават скептични по отношение на имунизациите.

" От няколко хиляди души, които са минали през имунизационния кабинет няма нито един с тежки недоволства. Няма нито един умрял. Смятам, че имунизациите са безвредни и аз съм уверен в това нещо ", сподели още доктор Павлин Янкулски.

Ако ниското равнище на имунизация у нас се резервира, това безспорно ще се отрази отрицателно на туризма и нежната ни стопанска система, добави доктор Янкулски.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР