Хиляди унгарци протестираха в понеделник срещу законопроект, който забранява дискусии

...
Хиляди унгарци протестираха в понеделник срещу законопроект, който забранява дискусии
Коментари Харесай

Хиляди унгарци протестираха срещу законопроект, който забранява дискусиите за хомосексуалност

Хиляди унгарци стачкуваха в понеделник против законопроект, който не разрешава полемики за хомосексуалност и промяна на пола в учебните заведения, предадоха Ройтерс и ДПА. Митингът, проведен от групи за отбрана на човешките права, се организира пред постройката на Народното събрание в Будапеща.

Съгласно законопроекта, който бе оповестен предходната седмица, в учебните заведения ще бъдат неразрешени просветителни стратегии, чиято цел е да подтикват почтително отношение към хората от ЛГБТ общностите. Законопроектът включва възбрана на книги, филми и друго наличие, ориентирано към деца и младежи, в които се показва нехетеросексуално държание. В книги и филми ще бъде неразрешено също споменаването на опцията за преоценка на половата еднаквост. Законопроектът не разрешава също всевъзможен тип реклама, която показва хомосексуалността и транссексуалността като част от естествения живот.

Нормативният акт планува по-строги санкции за полови закононарушения против деца и младежи. Наред с други предвиждания той цели да отбрани правото на детето върху половата му еднаквост при раждането.

Участниците в митинга развяваха флагове с цветовете на дъгата, а представители на демонстрацията приканиха за отдръпване на закона, като показаха, че той слага знак за тъждество сред хомосексуалността и половото принуждение над деца.

Законът се чака да бъде признат през днешния ден.

ДПА напомня, че дясното националистическо държавно управление на премиера Виктор Орбан е употребило в предишното хомофобска изразителност и е ограничавало правата на хората от ЛГБТ общността. Миналата година да вземем за пример закон забрани на хората, които са сменили пола си с хирургична намеса, да получат публични документи с новия си пол, напомня организацията.

Ройтерс добавя, че държавното управление на Орбан е записало в конституцията, че бракът е съюз сред мъж и жена, и е наложило ограничавания върху осиновяванията от гей двойки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР