Хиляди столичани се стекоха на на Централните софийски гробища, за

...
Хиляди столичани се стекоха на на Централните софийски гробища, за
Коментари Харесай

Нещо необичайно се случи на Централните софийски гробища СНИМКИ

Хиляди столичани се стекоха на на Централните софийски гробища, с цел да отдадат респект към паметта на мъртвите, както и безконечна благодарност на починалите в редовете на Българската войска.

Но последния общ помен на умрелите за годината остана без обичайните за Архангелова задушница раздавки, написа " ".

Т.нар. подавки с думите "Вземете за Бог да елементарни " се раздават всекидневно на близки, комшии, родственици, пристигнали на гроба на умрелия, а също и на другите хора към прилежащите гробове, даже на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница обичайно участва вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или изобщо месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, само че в действителност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Тази година всеобщо се избягваше замяна на храна сред хората поради върлуващия ковид, само че обичайно се правеха общите трапези сред най-близките в гробищния парк.

По бит се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и загатваме умрелите с думите "Бог да елементарни ".

Архангелска задушница или още Рангелова е една от трите най-големи задушници съгласно православния календар. Необичайно хубавото време оказа помощ на повече хора да стигнат до гробища в първата събота преди Архангеловден. Според вярата събота е отредена за ден на покойниците. Масово макар опцията за разстояние вярващите носеха маски.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за умрелите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. Името „ Задушница” произлиза точно от смисъла на този ден – молим се „ за душата” на почиталите.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР