Хиляди руснаци, мобилизирани за военна служба в Украйна, са изпратени

...
Хиляди руснаци, мобилизирани за военна служба в Украйна, са изпратени
Коментари Харесай

Неуспехите на Путин продължават – Украйна си върна Лиман, още проблеми с мобилизация

Хиляди руснаци, мобилизирани за военна работа в Украйна, са изпратени вкъщи, а военният комисар в Хабаровския край е отхвърлен от служба, което е последният неуспех в безредната акция на президента Владимир Путин за приканване на 300 000 военнослужещи, съобщи „ Ройтерс “.

На бойното поле Путин претърпя сериозен крах в неделя, когато украинските сили откриха цялостен надзор над източния логистичен център на Русия – Лиман, което е най-значителната им победа от седмици насам.

Първата готовност на Русия от Втората международна война насам, откакто силите ѝ претърпяха съществени провали на бойното поле в Украйна, докара до необятно публикувано неодобрение и принуди хиляди мъже да избягат в чужбина.

Михаил Дегтярев, губернатор на Хабаровския край в съветския Далечен изток, съобщи, че за 10 дни няколко хиляди мъже са се явили за готовност, само че доста от тях не са отговаряли на условията.

„ Около половината от тях върнахме вкъщи, защото не отговаряха на критериите за асортимент за постъпване на военна работа “, сподели Дегтярев във видеопост в приложението за известия Telegram.

Успехите на украинската войска „ не се лимитират до Лиман “, сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от „ Ройтерс “.

Миналата седмица съветските въоръжени сили се изтеглиха от този град в Източна Украйна, с цел да не бъдат обкръжени.

„ Историята за освобождението на Лиман в Донецка област в този момент е най-популярната в медиите. Успехите на нашите бойци обаче не се лимитират до “ този град, сподели украинският президент в обичайното си вечерно видеообръщение.

След това той разгласи, че украинските въоръжени сили са освободили Архангелское и Миролюбовка – две села в южната Херсонска област.

Зеленски осъди задържането на шефа на Запорожката АЕЦ като „ следващ образец за очевиден акт на съветски гнет “. „ Терористичната страна би трябвало да бъде наказвана все по-тежко “, прикани той.

Игор Мурашов, генералният шеф на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е бил арестуван от съветски патрул в петък, заяви в събота украинският държавен нуклеарен оператор „ Енергоатом “. Според Международната организация за атомна сила Русия е удостоверила новината. Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна бе завладяна от съветските въоръжени сили през март.
Столтенберг: Украинците реализират прогрес
Превземането от Украйна на град в границите на територията на оповестената от съветския президент Владимир Путин анексия демонстрира, че украинците реализират прогрес и са в положение да отхвърлен съветските сили, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за Ен Би Си.

„ Видяхме, че те съумяха да завладяват нов град, Лиман, и това демонстрира, че украинците реализират прогрес, че са в положение да отхвърлен съветските сили с помощта на смелостта, на храбростта, на уменията си, само че несъмнено и на модерните оръжия, които им дават Съединени американски щати и други съдружници “, сподели Столтенберг.

Най-добрият метод да се противодейства на оповестеното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да поддържаме държавното управление в Киев, добави генералният секретар на НАТО.

Запитан за молбата на Украйна за ускорено участие в западния защитителен съюз, Столтенберг съобщи, че „ всяко решение за участие би трябвало да бъде взето с консенсус, всички 30 съдружници би трябвало да са съгласни за взимането на такова решение “, заяви „ Ройтерс “.

НАТО поддържа следствието на очевидния бойкот на съветските газопроводи „ Северен поток “ 1 и 2, които минават от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, съобщи ръководителят на Алианса. Едновременно с това той насочи предизвестие: „ Всяко съзнателно нахлуване против сериозна инфраструктура на НАТО ще бъде посрещнато с корав и обединен отговор “.
Путин желае да организира избори в анексираните територии през септември 2023 година
Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 година, заяви съветската организация ТАСС.

Съответните клаузи са записани в договорите за приемането на тези територии в състава на Руската федерация, препратки към които се съдържат в решенията, оповестени през днешния ден на уеб страницата на Конституционния съд на Русия.

Отбелязва се, че до момента в който не бъдат определени законодателни органи в Донецката и Луганската национална република, пълномощията им ще се упражняват от районните парламенти. Президентът на Русия назначава краткотрайно изпълняващ длъжността върховен чиновник във всеки от тези райони в период от 10 дни от датата на приемането на районите в Руската федерация за интервала до встъпването в служба на определените ръководители на републиките.

Ръководителите на Херсонска и Запорожка област ще получат статут на губернатори; те ще бъдат назначени от съветския президент в границите на 10 дни от датата на приемане на новите субекти.

В първия член на всяко от четирите съглашения се споделя, че Донецката и Луганската национална република, Запорожската и Херсонската област се смятат за признати в състава на Руската федерация от датата на сключване на противозаконните съглашения, т.е. от 30 септември тази година.
Русия разположи войски в Беларус
Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което заплашва и Украйна, и суверенитета на самата беларуска страна. Това заяви в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, съобщи УНИАН.

„ Задачата, която си слага режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус непосредствено в боевете против Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко към този момент се противи. Но виждаме, че натискът се ускорява “, разяснява представителят.

И опасността не е единствено за Украйна. Така се усилва окупационнният корпус на територията на една самостоятелна страна. Това е напън и върху самия Лукашенко – това е щик, който може да бъде „ за “ или „ срещу “ него. Това, естествено, е сериозна мощ, изясни Юсов.

Разузнаването акцентира, че Украйна научава авансово за сходни дейности и планове на Беларус.

„ Днес можем да установяваме, че Лукашенко не счита към този момент да въвлича армията си в пълномащабна интервенция “, добави представителят на ГУР.

Беларуският деспот Лукашенко, предан към нападателната политика на своя единствен съдружник Владимир Путин, още от първите дни на съветското пълномащабно настъпление в Украйна даде на Кремъл опцията да употребява военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска войска сега не взе участие директно в нашествието в Украйна, само че съгласно някои специалисти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната обособени беларуски „ доброволци “, припомня УНИАН.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР