Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра

...
Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра
Коментари Харесай

Хиляди почетоха годишнината от смъртта на Борис Немцов |

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от основните критици на президента Владимир Путин, който беше погубен тъкмо преди 6 година, съобщи " Франс прес ".

По мотив днешната годишнина от гибелта на Немцов Съединени американски щати обявиха, че са надълбоко обезпокоени от " растящата непоносимост " на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при ръководството на президента Борис Елцин. Немцов бе убит от упор на мост наоколо до Кремъл на 27 февруари 2015 година

Още от сутринта съветски жители и западни дипломати поставиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на гибелта му, който постоянно е демонтиран от управляващите.

" Събираме се в този ден всяка година, с цел да покажем на властта, че не сме не запомнили и в никакъв случай няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде премахнат ", съобщи опозиционерът и някогашен министър председател Михаил Касянов.

" Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане реалност ", добави той и приветства приноса на Немцов " в освобождението на руснаците от това подтисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от руско време ".

Годишнината от гибелта на Немцов нормално се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, само че тази година беше решено единствено да се посети мемориала поради наложените от пандемията от новия ковид санитарни ограничавания, заяви БНР.

Според Неправителствени организации " Бял брояч ", която е профилирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. локално време в събирането са взели присъединяване към 7800 души.

Сред присъстващите беше и брачната половинка на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя поставиха и посланиците на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия, както и други западни представители.

" Немцов към момента е образец за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията ", написа в Туитър представителството на Европейски Съюз в Русия.

" Той остава ентусиазъм за доста от тези, които се стремят към правдивост, бистрота, независимост ", туитна говорителката на посолството на Съединени американски щати в Москва Ребека Роуз.

В настрана изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън уважи паметта на Немцов, който по думите му " посвети живота си на построяването на една свободна и демократична Русия ".

" Тези, които пазят своите свободи и демокрацията в Русия, не престават да са цел на офанзиви и убийства. Оставаме надълбоко обезпокоени от растящата непоносимост на съветското държавно управление към всяка форма на без значение изложение на мнение ", съобщи Блинкън.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР