Хиляди хора по света ще посрещнат новата година със запалена

...
Хиляди хора по света ще посрещнат новата година със запалена
Коментари Харесай

Пътят на светлината – от кошера до нашите ръце

Хиляди хора по света ще посрещнат новата година със запалена свещ в ръка. Произходът им и до през днешния ден е незнаен, само че съществуват доказателства, че свещи от пчелен восък били употребявани в античен Египет преди към 5000 години.

Най-често на щандовете с тези свещи стопират децата. Напомнят им, че има още празници. Приличат на играчки, само че, малчуганите не знаят по какъв начин всяка една от тези фигурки се прави от мед.

Свещите съдържат естествена символика. Твърдият восък е земята, а разтопеният – водата, пламъкът е знак на огъня, а въздухът ги свързва в едно цяло посредством фитила.

Теодора Тодорова споделя, че в Италия е видяла по какъв начин огънят от една такава „ елхичка” пък поддържа въздуха жив: „ За разлика от елементарните свещи – парафиновите, пчелният восък не отделя пушек, което значи, че в стаята няма нездравословни частици, които се отделят от самата свещ”.

Теодора взима пчелния восък напряко от кошерите. Разказва, че пчелите го отделят от тялото си и го лепят на стените на кошера, като по този начин построяват килийките си за предпазване на меда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР